7 x vet herkenbaar als je moeder bent van een 8-jarige

Kinderen Gina Koninkx 19 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoewel je zoon of dochter ergens nog je kleine kindje is, is dit ook een leeftijd waarop ze steeds ouder lijken. Je hoopt maar dat die puberteit nog jaren uitblijft en soms verbaas je je over de intelligente opmerkingen en scherpzinnige humor. Ben jij moeder van een kind van 8 jaar oud? Dan komt dit je bekend voor.

Herkenbaar als je een kind van 8 jaar oud hebt

Je zoon of dochter begint steeds meer een eigen identiteit te krijgen, heeft bepaalde interesses, een vriendengroepje en zal over een aantal jaar al naar de middelbare school gaan *slik*. Gelukkig is het ook écht nog wel een kind van 8 jaar oud en zal jij deze zeven dingen net zoals iedere moeder herkennen.

1. ‘Daarom’ telt niet meer als antwoord

‘Mam, waarom is dat zo dan?’. Met een simpel antwoord als ‘daarom’ of ‘omdat het zo is’ kom je niet meer weg. Een kind van acht begrijpt al veel en verwacht bij zo’n vraag dan ook meer uitleg.

2. Je kind denkt al veel alleen te kunnen

Kinderen van 8 jaar voelen zich groot en stoer, zeker als ze jongere broertjes of zusjes hebben. Het liefst zou hij alleen naar school fietsen (oei, over die gevaarlijke rotonde) maar jij vindt hem daar net nog wat te jong voor. Natuurlijk is het goed om steeds meer dingen te oefenen maar het is ook echt nog een kind.

3. Je kind kijkt op tegen oudere kids

Als je kind van acht juist broers of zussen boven zich heeft zitten, zal hij daar ongetwijfeld tegenop kijken. Als de oudere kids nog langer op willen blijven kan dat een enorm drama worden thuis. Toch heeft een kind van acht echt nog structuur nodig.

4. Toch behoefte aan aandacht en hulp

Eigenlijk kan je kind (bijna) alles al zelf. Toch hoopt hij soms dat jij het nog voor hem doet. Van veters strikken en aankleden tot een boterhammetje smeren. Heerlijk toch om nog even te genieten van het kind zijn nu dat nog kan.

5. Ik. Wil. Een. Telefoon.

Oei, dit is een lastige. Zelfs op deze leeftijd hebben sommige vriendjes en vriendinnetjes al een telefoon. Als ouder sta je dan ook voor een complex vraagstuk, gaan we erin mee of niet? Vooral als je kind van die prachtige puppy oogjes kan opzetten.

6. Nog ruimschoots in de poep-en-plasfase

Al vraag je je soms af of deze fase überhaupt een keer over zal gaan. Grapjes over poep en plas – maar vooral ook scheetjes – blijven favoriet.

7. Je kind begrijpt het trucje van het Engels praten

Als je met je partner overschakelt op het Engels, begrijpt jouw kind dat tegenwoordig. Hij zal je aankijken en vragen waarom jullie in het Engels praten, mag hij soms iets niet horen? Tja, dat wordt toch wat anders bedenken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme