9 fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij water

Kinderen Redactie 4 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Er zijn maar weinig dingen zo schattig als het zien ronddartelen van je kind in en om een zwembad. Toch kun en mag je ze niet eens een seconde uit het oog verliezen. Onderzoek wijst uit dat verdrinking op nummer twee staat van onopzettelijke doodsoorzaken onder kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Belangrijk dus om te weten waar het vaak fout gaat.

Viervoudig Olympisch zwemkampioen, moeder van twee én ambassadeur van de USA Swimming Foundation, Janet Evens weet als geen ander hoe we onze kinderen veilig in het water kunnen krijgen en houden. En vooral hoe we voorgoed af moeten rekenen met deze fabels. Zij geeft ons inzicht door de 9 misvattingen te beschrijven die bijna alle ouders hebben.

1.’Mijn kind is te jong om te zwemmen’

Laat je kind zo jong mogelijk kennismaken met het water. Na negen maanden lang in water te hebben geleefd, voelt het voor een kind vertrouwd om te zwemmen. Snel weer oppakken, dus!

Dit filmpje is een must-see, ook om te delen:

2. ‘De badmeester let wel op’

Een badmeester is vaak één persoon. Geen honderd ogen dus om alle kinderen in de gaten te houden. Wees alert en houd samen een oogje in het zeil.

3. Mijn kind overkomt niets’

Geen enkel kind is veilig als het om zwembaden gaat. Zelfs volwassenen kunnen uitglijden. De ‘niet-rennen-bij-het-zwembad!’-uitspraak is er niet voor niets.

4. ‘Zwembandjes zijn een goede manier om mijn kind te leren zwemmen’

Wrong! Zwembadjes zijn maar een heel klein onderdeel van het zwemproces. Ze kunnen kinderen zelfs een misleidend gevoel geven als het om veiligheid gaat. Wanneer een huppelend exemplaar per ongeluk in het zwembad valt, is dit vaak zonder bandjes.

5. ‘Het zwembad is veilig’

Ook voor zwembaden gelden richtlijnen. Vaak weten we niet of bijvoorbeeld de pomp- en afvoersystemen wel aan alle eisen voldoen. Schroom niet te vragen aan een expert of klik hier voor alle up-to-date info omtrent zwembaden

6. ‘Ik kan wel heel even weglopen om iets anders te doen. Heel even’

Nee. Dat kan niet. In twee minuten kan heel veel gebeuren, dus laat je kinderen nooit alleen. Als je in het bezit bent van kinderen zonder zwemdiploma en je moet naar de wc, vraag dan of ze even mee naar binnen gaan.

7. ‘Het zwembad in ons vakantiehuis heeft geen hek nodig’

Vaak denk je niet gelijk aan een hekwerk rondom het zwembad van je vakantiehuis. Toch is het misschien niet eens zo’n gek idee om hierover na te denken. In het Frankrijk is het zelfs verplicht, dus ben je heel voorzichtig boek een huisje in La Douce France.

8. ‘Als ik mijn kind niet gelijk kan vinden, check ik eerst binnen’

Hoe alert we ook denken te zijn, ook ouders zijn gewoon mensen en het kan zomaar gebeuren dat je je kind even uit het oog verliest. Toch is het verstandig om eerst het zwembad te checken. Waarschijnlijk zit hij of zij heerlijk te spelen, maar kinderen zijn nou eenmaal onvoorspelbaar.

9. ‘Ik weet wat ik moet doen als mijn kind hulp nodig heeft’

Het is echt aan te raden om een cursus EHBO te volgen. Zo weet je wat je moet doen en handel je veel sneller. Het Rode Kruis geeft workshops en cursussen aan ouders voor baby’s en kinderen.

Niet alleen als ouder kun je fouten maken, als stiefouder kun je ook heel wat verkeerd doen. Wil je weten wat? Lees dan: De 9 grootste fouten die stiefouders maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme