De 10 geheimen voor een goed huwelijk (waarin wel ruzie gemaakt mag worden)

Relatie Suzanne Sandberg 2 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Spoiler alert: het huwelijk is géén rozengeur en maneschijn, maar dat wist je natuurlijk al als je ook getrouwd bent. Het huwelijk (of lange relatie zonder trouwen) kan geweldig zijn en blijven, als je daar tenminste een beetje je best voor doet. En dat zit ‘m vooral in interesse hebben én houden voor elkander. Famme’s Suzanne licht toe.

‘Wordt het dan nooit saai?’ vroeg een veel jongere en Tinderende vriendin mij, toen we de duur van mijn huwelijk (14 jaar) bespraken. Ik zei ‘Nee’. Ik vind mijn huwelijk zeker niet saai. Ik vind het fijn, relaxed en vertrouwd.

Werken zul je!
Natuurlijk hebben ook wij in al die jaren wel eens een dikke dip gehad. Het was – achteraf – een klassieke seven-year-itch. En die hebben we overleefd. Goed. Voor mij bewijst het dat het liefdesgeluk niet even komt aanwaaien als in een romkommetje. Nee mensen, daar moet je toch echt zélf je best voor doen.

En dus: 10 gouden tips voor een fijn en langdurig huwelijk.

1. Zeik niet

Niks ergens dan een zeikwijf. Jij weet het, ik weet het. Dus kappen. Laat je niet leiden door jaloezie, ga niet meteen en altijd uit van het slechtste. En als je wat te bespreken hebt, dan is de grootste valkuil: aanvallen, zeiken, gillen misschien. Niet. Doen. Is irritant en: werkt averechts. Gewoon normaal converseren dus.

2. Maar maak wel ruzie

Of het nou om een communicatiefout gaat of verschil van mening betreffende de opvoeding: spreek het uit! En als daar een dikke fittie uit voortkomt: maak die dan. Niet waar de kinderen bij zijn. En als wel: noem het dan een stevige discussie. Wees redelijk, gil niet, luister naar elkaar. R-E-S-P-E-C-T. Om het daarna weer keihard goed te maken.

3. Blijf aantrekkelijk, mooi en sexy

Al is het maar alleen in zijn ogen. Maar doe je best, vrouw! Dus sport voor een beetje kuit- en armspier (de buik is toch een verloren zaak), scheer die benen, verzorg dat lichaam, ga naar de kapper, koop mooie kleren, maak je op. Je bent zijn vrouw, geen slons. Maak hem trots. En let op: ik zeg niet dat je met je lipjes getuit en je borstje vooruit op hakken door je huiskamer hoeft te paraderen. Dat doe ik zelf ook nooit. Sterker nog: op dit moment heb ik een tijgerprint huisbroek aan met een shirt waarop staat: unicorns are real. Maar je snapt me. toch?

4. Complimenteer!

Zie wat jij aan de haak hebt geslagen. Jaren geleden of niet, kijk dan! En als je het niet 1-2-3 meer ziet, ga er dan naar op zoek. Het kan de sprankeling in zijn ogen zijn, zijn manier van bewegen, de grijzer wordende slapen, zijn wangen op zondagochtend na twee dagen niet scheren. Dingen die hij doet met de kinderen. Stoere presentaties op zijn werk. Geef dat compliment.

5. Hou interesse in elkaar

Hoe langer je bij elkaar bent, hoe gemakkelijker het is om minder door te vragen naar wat de ander nou écht bezighoudt. En daar ligt dan gevaar op de loer. Dus doe het. Blijf praten. Blijf vragen. Zorg ook dat je je blijft ontwikkelen. Zodat je elkaar ook steeds weer kunt bijpraten. Met boeken die je leest, muziek die je hoort, cursussen die je doet en mensen die je ontmoet.

6. Blijf lachen

Alsjeblieft, blijf samen lachen. Humor is toch echt dé voorwaarde om het heel lang heel leuk te hebben samen. Neem jezelf niet te serieus zou ik zeggen. Dat is al een stap.

7. Accepteer elkaars imperfecties

Hij kan goed koken, maar niet opruimen. Nou, dan ruim jij op en kookt hij. Bijvoorbeeld. Niemand is perfect. Ik niet, jij niet, mijn man niet. Niemand. So be it. Slaat ook terug op punt 1: niet zo zeiken.

8. Geef elkaar de ruimte

Naast je leven samen ook eigen bezigheden (sport/werk/cursus) hebben, met eigen matties, collega’s of vrienden, dat is fijn en belangrijk. Heb je elkaar ook weer wat te vertellen (zie punt 5). Gun elkaar die ruimte. Mits in verhouding – dus niet dat de een 7 avonden weg is en de ander nooit.

9. Verander eens van omgeving

Dag huis, dag tuin, dag opbergschuur. Wij gaan een weekend naar Parijs. Bijvoorbeeld. Inpakken, kinderen droppen, wegwezen. Bouwen aan die relatie!

10. Onderhoud die liefdesrelatie

Als in: tussen de lakens. Het is wat jullie als set onderscheidt van gewone vrienden. Koester dat, voor je het weet ben je oud en heb je helemaal geen zin meer.

Een geweldige manier om weer dichter tot elkaar te komen is elkaar deze vragen te stellen. De claim is dat je weer verliefd wordt. Tried & tested door de Famme redactie, en het werkt.

Nog meer werken aan je relatie, maar dan zónder te praten? Lees dan dit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen