9 mensen die allang weten dat je zwanger bent

Zwanger Redactie 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Vier weken zwanger was ik; ik wist het zelf net drie dagen. Ik zag een vriendinnetje die ik lang niet gezien had, en ze gaf me een stevige knuffel. ‘Ing, je bent zwanger!’ riep ze gelijk. Ik keek haar meewarig aan. Buste-d. Mijn borsten waren groot én kneiterhard. ‘Au, au, niet zo hard’ stamelde ik – zowel dat roepen dat ik zwanger was als dat iets te enthousiaste geknuffel.

Er zijn meerdere mensen die eerder dan jij het ze vertelt, doorhebben dat je zwanger bent.

Deze mensen weten allang dat je zwanger bent

In willekeurige volgorde zijn dat:

De vader van het kind

Ervan uitgaande dat je het hem vrij rap vertelt, maar dan nog: die van mij zag het gelijk aan de glazige blik in m’n ogen toen ik de telefoon ophing (dat was de assistente van de verloskundige met de uitslag van de bloedtest).

De collega’s

Vooral zij die vlakbij de wc zitten. Net als die ene tegenover je, die ziet hoe bovengemiddeld vaak je een snack uit je handtas tovert. Of juist helemaal niets eet – maar dan hebben die naast de wc het haar vast al verteld. En je komt door de langzame ochtendstart de eerste weken veel vaker te laat, dat valt op een gegeven moment ook op.

Je moeder

Omdat die nou eenmaal alles weet, juíst de dingen die je haar (nog) niet wil vertellen.

Je beste vriendin

Omdat die aan de stand van je oorlel ziet wat je er in je hoofd omgaat.

Je stapvriendinnen

‘Doe mij maar een colaatje light, antibiotica, blaasontsteking, supervervelend ja’ werkt maar een week. En er hoeft maar één vriendin per ongeluk een slokje van je schijnheilige ginger ale te nemen om door te hebben dat het toch echt geen Chardonnay is.

Je sportvriendinnen

Na drie keer je bootcamp/spinning/ren/zwemklasje afgezegd te hebben, verklaren ze je óf een retelui mormel óf zwanger.

Je tandarts

Omdat je tijdens een zwangerschap last kunt krijgen van bloedend tandvlees. Dus als je met die klacht naar de tandarts gaat, zal ‘ie waarschijnlijk vragen of je daarna gelijk even langs de drogist gaat voor een testje.

Degene die naast je staat als je je derde bloedneus van de week krijgt

Omdat je ook daarvan vaker last hebt als je zwanger bent.

Je huisdier

Bijzonder: door hormonale veranderingen ruik je tijdens je zwangerschap vaak anders – iets wat vooral huisdieren met hun sterke reuk snel oppikken. Het kan dus gebeuren dat je hond of kat zich dan anders gaat gedragen ten opzichte van z’n zwangere baasje: ze schijnen vooral beschermender te worden. Lief!

Verwerking met je viervoeter: zo kunnen huisdieren helpen bij rouwverwerking

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme