Aambeien na de zwangerschap? Dit kun je doen

Gezondheid Maartje Scheffer 14 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Met aambeien krijgen veel vrouwen tijdens de zwangerschap te maken. Maar heb je er ook nog na de bevalling veel last van? Dan ben je niet de enige. En het is eigenlijk ook niet zo gek, denkende aan alle druk die er op je hele bekkengebied stond tijdens de bevalling. Wat kun je doen aan aambeien na de zwangerschap?

Want ze kunnen behoorlijk pijn doen en in de weg zitten.

Pijnlijke aambeien na de zwangerschap

Aambeien na de bevalling komen vaak voor. Het zijn opgezwollen bloedvaten aan de binnenkant of buitenkant van je anus. Ze ontstaan vooral tijdens het persen, of als gevolg van obstipatie. En met die dingen hebben zwangeren en pas bevallen vrouwen veel te maken gehad. Aambeien kunnen flink pijn doen, bloeden, jeuken of irriteren. Of je nu zit, ligt, beweegt of tijdens het vrijen: ze zitten ontzettend in de weg. En vooral na de bevalling wanneer je te maken hebt met veel andere kwaaltjes, zit je niet bepaald te wachten op aambeien.

Het wordt al helemaal vervelend als de aambeien gaan uitzakken,  vermenigvuldigen, groter worden, bloeden of nog meer pijn doen als je iets probeert te ondernemen. Toch krijgt 85 procent van de vrouwen te maken met deze kwaal na de bevalling.

Aambeien na de bevalling verminderen

Vaak verdwijnen aambeien na de zwangerschap vanzelf na een paar weken. Maar het kan ook wat minder snel vanzelf overgaan. Dan kun je het volgende proberen:

  • Als je voelt dat je naar het toilet moet voor een grote boodschap, wacht dan niet te lang en ga meteen. Vooral als het om de eerste keer poepen na de bevalling gaat: iets waar veel vrouwen tegenop zien. Pers ook niet te hard mee, en probeer niet te lang op de wc blijven zitten. Door dit laatste kan namelijk de bekkenbodemspier verslappen, waardoor nieuwe aambeien gemakkelijker ontstaan.
  • Spoel de aambeien na het poepen goed schoon met water, gebruik liever geen geparfumeerde vochtige doekjes.
  • Gebruik geen inlegkruisjes en gebruik katoenen ondergoed
  • Om de zwelling te koelen en kalmeren kun je een warm bad met kamille nemen, of de aambei koelen met ijsblokjes of een koud compres.
  • Eet vezelrijke voeding, dat voorkomt obstipatie en te hard persen.
  • Drink daarbij voldoende: minimaal 8 glazen water per dag, en zelfs meer als  je borstvoeding geeft
  • Probeer voldoende te bewegen

Als de klachten maar niet minder worden, kun je zinksulfaat vaselinecreme (maximaal twee weken) gebruiken tegen de jeuk en om de aambeien kleiner te maken. Een zalf met Lidocaine kan de pijn verminderen. Dit kun je gewoon halen bij de apotheek, maar vraag bij twijfel om advies van je huisarts. Met je huisarts kun je eventueel ook besluiten de aambeien te laten afbinden of wegsnijden in het ziekenhuis.

6x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme