AI! Het totale aantal eicellen neemt sneller af dan je denkt

Body Rachelle Weiler 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

In tegenstelling tot mannen, maken vrouwen na hun geboorte geen nieuwe eicellen meer aan. Het totale aantal wordt aangemaakt als je nog in de baarmoeder van je moeder zit.

Hoe dat precies zit, lees je hier

Aantal eicellen

Zelfs als je eenmaal geboren bent, is het totale aantal eicellen al minder dan rond de vijfde maand van je ontwikkeling in de buik van je moeder!

Aantal eicellen bij je geboorte

Rond de vijfde maand van de zwangerschap worden bij meisjes de eicellen ontwikkeld. Dit zijn er ontzettend veel! Dat is fijn, want tijdens je leven maak je geen nieuwe eicellen meer aan.
Als je eenmaal geboren wordt, heb je ongeveer 1 miljoen eicellen klaarliggen. Dit aantal zal echter gradueel blijven afnemen naarmate je ouder wordt.

Vanaf de puberteit

Vanaf de puberteit krijgen eicellen pas echt een functie. Op het moment dat je als meisje gaat menstrueren, zal er gemiddeld elke maand een eicel tot rijping komen. In je eierstokken zitten echter elke maand tussen de 10 en 30 eiblaasjes, met ieder een eicel. Slechts 1 daarvan komt tot rijping. Als de eicel niet wordt bevrucht, worden alle eicellen afgebroken en vervangen voor nieuwe, voor een nieuwe cyclus.

Snellere afname

Als je eenmaal volwassen wordt en maandelijks menstrueert, zal je ongeveer 450 keer een eisprong hebben, totdat je in de overgang komt.
Onderzoek wijst echter wel uit dat de gemiddelde vrouw rond haar dertigste levensjaar nog maar 12% van haar totale eicelvoorraad beschikbaar heeft.
Dit klinkt als heel weinig, maar als we uitgaan van 1 miljoen bij de start zijn dat alsnog 120.000 eicellen! Maak je dus geen zorgen. Veel vrouwen zijn prima in staat om tot hun veertigste, of soms nog een aantal jaar erna, kinderen te krijgen.

Waar wél rekening mee gehouden moet worden, is dat niet alleen het aantal eicellen afneemt als je ouder wordt, maar ook de kwaliteit, Dit kan een bevruchting en innesteling moeilijker maken. Ook leidt een zwangerschap bij vrouwen rond de 40 sneller tot een miskraam en hebben baby’s vaak meer aangeboren afwijkingen.

Gaat jouw kind meer of minder naar de opvang? Check dit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme