Aart en Sjors worden opnieuw ouders door draagmoederschap: ‘Dit kindje heeft straks twee geweldige papa’s’

Persoonlijk Lisa van den Akker 12 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Kinderen krijgen is niet voor alle stellen vanzelfsprekend. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen, maar ook voor koppels van hetzelfde geslacht is het krijgen van kinderen een uitdaging. Aart (37) en Sjors (34) willen daarom hun verhaal delen ter inspiratie, maar ook omdat er nog zoveel hiaten zijn op het gebied van draagmoederschap.

Aart en Sjors zagen vier jaar geleden hun grootste wens in vervulling gaan toen zij, met behulp van een draagmoeder, ouders werden van zoon Tom. Inmiddels is er een tweede kind onderweg.

De weg naar draagmoederschap

Aart en Sjors leren elkaar kennen in een kroeg in Utrecht. Na een moeilijke periode waarin Sjors ernstig ziek is, besluit het stel klaar te zijn voor de volgende stap in hun relatie; ouders worden. Alleen is dat als man-man-koppel natuurlijk niet vanzelfsprekend. Ze overwegen adoptie, maar wanneer zij in aanraking komen met stichting ‘Meer dan gewenst’ (een stichting voor LHBT+’ers met een kinderwens) ontstaat het idee voor draagmoederschap.

Ze beginnen aan de moeilijke zoektocht naar een draagmoeder en komen via een forum in contact met verschillende vrouwen, maar een echte match vinden is lastig. Uiteindelijk klikt het met één vrouw en samen beginnen zij aan het traject. Na zeven pogingen komt dit echter abrupt tot een einde, omdat de draagmoeder het traject niet meer aankan. Weer een tegenslag en een teleurstelling voor Sjors en Aart.

draagmoederschap
Sjors, Tom en Aart, Bron: KNOV

Ivf-draagmoederschapstraject

Toch zoeken ze verder. Ze vinden een match in Nadia, een vrouw die wel draagmoeder wil zijn maar niet met haar eigen eicel. Daarom wordt er een ivf-draagmoederschapstraject gestart. Ze vinden een eiceldonor en starten met de ivf-behandelingen. Tien keer worden er embryo’s terug geplaatst, maar zonder het zo gewenste resultaat. Het gaat niet lukken op deze manier, beseft het stel.

Daarom besluiten Aart en Sjors hun kinderwens met de rest van de wereld te delen via een blog. Na een half jaar vinden ze via Nadia een nieuwe draagmoeder, Lianne. Direct is er een klik – niet alleen met haar, maar ook met haar man en de rest van haar familie. Het voelt goed en wanneer alle afspraken op papier zijn vastgelegd, volgt een nieuw traject. Dit keer is het geen ivf-traject maar een laagtechnologisch traject, waarbij de draagmoeder zwanger probeert te worden middels zelfinseminatie. Na de tweede inseminatie rijden Aart en Sjors naar Lianne om samen met haar en haar gezin kerst te vieren. Ze krijgen dan het ultieme kerstcadeau; een positieve zwangerschapstest.

Kerverse vaders

Een kleine negen maanden later wordt Lianne ingeleid, vanwege zwangerschapsdiabetes. Aart en Sjors mogen bij de bevalling zijn. Tom wordt geboren en na een kwartier bij Lianne op de borst te hebben gelegen, wordt hij voor het eerst in de armen gelegd van zijn vaders. Een magisch moment. Na een week bij Lianne thuis door te hebben gebracht, gaan de kersverse vaders mét Tom terug naar huis.

Opnieuw zwanger

Nu, vier jaar later, zijn Aart en Sjors het avontuur opnieuw aangegaan. Dit keer verloopt de zoektocht naar een draagmoeder veel soepeler. Goede vriendin Imara, moeder van drie kinderen, verloskundige en beleidsmedewerker bij de KNOV, wil graag draagmoeder voor hen zijn. Het stel kent Imara van de Stichting ‘Zwanger voor een ander’ (een stichting voor draagmoederschap), waar Aart en Imara beiden medeoprichters van zijn. Imara is op dit moment 25 weken zwanger en alles lijkt vooralsnog voorspoedig te gaan. “Het is bijna niet te geloven dat het nu allemaal zo soepel verloopt. Het is zo ontzettend fijn”, zegt Sjors.

Ook Imara geniet van haar zwangerschap: “Het is zo bijzonder om voor de vierde keer een zwangerschap mee te mogen maken. Ik ben mama van drie kinderen, ons gezin is compleet en dat ik dit nu voor Aart en Sjors kan doen voelt fantastisch. Daarnaast geniet ik enorm van deze zwangerschap en de weken vliegen voorbij, het gaat mij eigenlijk veel te snel. Ik kijk ernaar uit om in december voor de vierde keer moeder te worden, maar moeder worden of mama zijn, zijn twee verschillende dingen; dit kindje heeft straks twee geweldige papa’s!”

Over Aart en Sjors

Aart en Sjors zijn beiden vrijwilliger bij de stichting ‘Zwanger voor een Ander’ en bestuurslid van stichting ‘Meer dan Gewenst‘ (een stichting voor regenboog ouderschap).

Daarnaast is Aart auteur van het prentenboek ‘De papa’s van Teddy’ en is hij opticien.

Sjors is counselor bij een centrum voor vruchtbaarheid. Daarnaast heeft hij (met zijn achtergrond als social worker) ‘Studio Kinderwens’ opgestart. Waarbij hij wensouders, draagmoeders en eiceldonoren in elke fase van het draagmoederschap begeleidt.

Aart en Sjors schreven hun ervaring op in het boek ‘Papa’s 2 Be’ verkrijgbaar, net als het prentenboek ‘De papa’s van Teddy’ op www.studiokinderwens.nl.

Lees hier ook het verhaal van Melanie die stopte met ivf-behandelingen en spontaan zwanger raakte.

Bevallingsverhaal Sjors: ‘We hebben niet genoeg zuurstof, de ambulance is onderweg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme