Heeft je kind een voorwerp diep in de neus gestopt? Dit kun je doen 

Gezondheid Vera Guldemeester 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Zoals iedere ouder wel weet heb je met kleine kinderen weinig rust. De ene minuut doen ze een poging om het huis te verbouwen en een minuut later hebben ze een voorwerp in hun neus gestopt. Is dat laatste het geval? Dan hebben we hier handige tips wat je op zo’n moment het beste kunt doen.

Kleine kinderen van rond de twee jaar vinden alle gaten in hun lichaam erg interessant en zijn dus ook erg geïnteresseerd in hun neus. Het is zomaar mogelijk dat ze eten, kralen, knopen of andere kleine voorwerpen in hun neus stoppen.

Symptomen verstopte neus door voorwerp

Kinderen zijn soms sneller dan het licht. Het kan zo zijn dat je kind iets in zijn neus heeft gestopt, zonder dat je het hebt gezien. Wanneer je twijfelt of er iets in de neus zit kun je afgaan op de volgende symptomen. Zo kan je kind opeens last hebben van een verstopte neus en kan er een verandering zijn van de kleur snot. Vooral bij gele, groene of bruine snot moet je opletten. Ook kan je kind opeens veel in de neus gaan peuteren. Denk niet dat het voorwerp er vanzelf weer uitkomt. Je kind kan last krijgen van ontstekingen of het voorwerp kan in de luchtwegen terechtkomen. Onderneem dus op tijd actie.

Wanneer je kind iets in de neus heeft gestopt

Als er iets in de neus van je kind zit dan kun je een aantal dingen doen. Het is belangrijk om niet zelf de neus in te gaan met een pincet of een ander scherp voorwerp. Hiermee kan je de neus aan de binnenkant beschadigen en dat moet je zien te voorkomen. De volgende drie opties kun je wel proberen.

Neus snuiten

In een eerste poging kun je je kind proberen de neus te laten snuiten. Let op: doe dit alleen als je zeker weet dat je kind dit kan. Sommige kleine kinderen halen juist hun neus op, waardoor het voorwerp of eten alleen maar dieper in de neus komt te zitten. Kan je kind snuiten? Hou dan het niet verstopte neusgat dicht, waardoor alle kracht wordt gezet op het verstopte neusgat. In veel gevallen is deze manier succesvol.

Blaaskus-techniek

Wanneer het je kind niet lukt om de neus te snuiten kun je ook de blaaskus-techniek toepassen. Het is misschien wat ingewikkelder, maar wel een goede manier om een verstopte neus op te lossen. Zeg tegen je kind dat je het een dikke kus gaat geven. Plaats je mond rond de licht geopende mond van je kind en hou het niet verstopte neusgat dicht. Blaas daarna een aantal keer kort maar krachtig lucht in de mond van het kind. Hierdoor kan het vastzittende voorwerp loskomen.

Huisarts

Wanneer het snuiten van de neus en de blaaskus-techniek niet zijn gelukt dan kun je naar de huisarts of huisartsenpost gaan. De huisarts kan het voorwerp verwijderen met een tangetje of zuigapparaatje. Lukt het de huisarts ook niet? Dan kan je kind voor verdere behandeling worden doorverwezen naar een KNO-arts in het ziekenhuis.

Deze vieze dingen doet iedere moeder voor haar kind (zonder erbij te na te denken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme