Accessoires maken autostoeltjes een stuk minder veilig

Kinderen Sophie Nortier 17 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Wanneer jij je kleintje meeneemt in de auto zorg je natuurlijk voor een ontzettend veilig autostoeltje. En dan zijn er allerlei accessoires bij op de markt om ervoor te zorgen dat ‘ie echt comfortabel zit of zich niet gaat vervelen. Maar deze accessoires blijken het autostoeltje een stuk minder veilig te maken.

Wanneer jouw kind in een autostoeltje zit dat goedgekeurd is met een ECE-label en goed geschikt is voor zijn lengte en gewicht, moet het stoeltje ervoor zorgen de kans op verwonding tijdens een botsing wordt geminimaliseerd.

Maar wanneer je gebruik maakt van accessoires loop je het risico dat deze ervoor zorgen dat het stoeltje minder goed zijn werk doet, of zelfs het risico op verwonding vergroten. Daarnaast kunnen sommige accessoires ook voor problemen zorgen bij de verzekeraar. Erg belangrijk dus om heel goed op te letten wat je aan het stoeltje hangt.

Gevaarlijke accessoires voor autostoeltjes

Volgens de Amerikaanse Dr. Benjamin Hoffman, voorzitter van the American Academy of Pediatrics Council on Injury, Violence and Poison Prevention, worden er allerlei accessoires op de markt gebracht die niet of niet voldoende zijn getest op veiligheid tijdens botsingen.

Het gaat hierbij om accessoires als autospiegeltjes, speelgoed, kussentjes en zelfs gordelbeschermers die ervoor moeten zorgen dat je kind comfortabeler in het stoeltje zit. Deze zorgen er namelijk voor dat het kind dusdanig anders in het stoeltje past, waardoor de veiligheid niet meer kan worden gewaarborgd.

Zo heeft de moeder die onderstaande post op Facebook plaatste ook ondervonden toen haar 2 maanden oude baby tijdens een botsing uit het autostoeltje werd gelanceerd. Dit gebeurde enkel omdat ze gordelbeschermers van schapenvel had gebruikt, waardoor haar baby met de impact van het ongeluk zo uit het stoeltje kon glijden.

PSA to all parents and soon to be parents! These were on my 2 month old daughters car seat when she was involved in a…

Posted by Hannah Mckinney on Tuesday, March 27, 2018

Snelle bevrijding

Verder kunnen sommige accessoires een risico vormen wanneer hulpverleners je kind moeten bevrijden uit de auto. De stoeltjes zijn erop gemaakt om met een druk op de knop te openen, maar sommige gordelbeschermers zorgen ervoor dat er nog een extra handeling nodig is om dit te doen. Daarmee loop je het risico dat dit te lang duurt.

Losse objecten

Ook wordt er afgeraden om losse objecten te gebruiken om je kind te vermaken. Zo is er in 2018 een driejarig meisje uit Spanje overleden na een auto-ongeluk omdat ze een tablet tegen haar hoofd kreeg.

Ander speelgoed kan ook door de impact van de botsing als projectiel door de auto vliegen en al dan niet fatale verwondingen veroorzaken.

Wat dan wel?

Je kunt wel altijd veilig gebruik maken van accessoires die bij het autostoeltje horen, of getest zijn voor gebruik met een specifiek model stoeltje. Heb je vragen over een specifieke accessoire, dan kun je altijd contact opnemen met de fabrikant van het autostoeltje om te kijken of deze binnen de door hen geteste accessoires valt.

Daarnaast heeft de Consumentenbond een aantal accessoires voor autostoeltjes op een rijtje gezet die wel en niet mogen, volgens de veiligheidsregels. Neem deze goed door wanneer je van plan bent iets te kopen.

Meer lezen over autostoeltjes en veiligheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme