Een baby en peuter in huis? Deze 5 activiteiten kunnen ze samen doen!

Kinderen Rachelle Abbas 7 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

De hele dag een baby én peuter vermaken kan ontzettend lastig en vermoeiend zijn, helemaal omdat ze zich allebei in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden. Maar spelen is juist een perfecte manier voor je baby en peuter om nieuwe vaardigheden te leren.

Waar eenjarigen houden van op zintuigen gebaseerde spellen (denk aan trekken, manipuleren, aanraken, schudden en verpletteren), hebben driejarigen meer de neiging om gerichter te spelen, denk aan een rollenspel of een fantasierijk spel. Deze activiteiten kunnen ze prima samen doen:

1. Vingerverven

Ha! Vingerverven is de eerste activiteit die je baby en peuter samen kunnen doen. Je hebt er immers vooral vingers voor nodig. 😉 Let wel op, het wordt een kliederboel, maar dat gaat het helemaal waard zijn.

Wat je peuter leert: je kunt je peuter vragen om verschillende figuren en objecten te ‘tekenen’ en hij kan zien wat er gebeurt als verschillende kleuren worden gemengd.

Wat je baby leert: je baby kan oefenen met een wijzende wijsvinger. Let wel op dat baby’s graag gebruik maken van hun zintuigen, ook reuk en smaak. Het is dus verstandig om te zorgen dat je bijvoorbeeld een eetbare vingerverf gebruikt. En dat kan al heel makkelijk, bijvoorbeeld met Griekse yoghurt en kleurstof!

2. Een mozaïekvenster knutselen

Het knutselen van een mozaïekvenster is een leuke activiteit die je samen met je peuter en baby kunt doen. Je hebt papier of karton nodig, cellofaan, een kinderschaar en een lijmstift. Je peuter kan verschillende figuren knippen uit het cellofaan, en je baby kan het cellofaan ‘opplakken’.

Wat je peuter leert: je peuter leert te oefenen verschillende vormen knippen met een veilige kinderschaar.

Wat je baby leert: je baby leert verschillende texturen voelen, zoals de zachtheid van het cellofaan en de plakkerigheid van het lijm.

LEES OOK: Moe? Je kan met je kinderen spelen zonder dat het bakken energie kost

3. Een boekje maken

Ga samen met je peuter en baby een boekje maken. Daar heb je papier, krijtjes, potloden, stiften, papieren zakdoekjes, wattenschijfjes en cellofaan voor nodig. Je kunt ervoor kiezen om een thema te kiezen, denk aan het strand of het park. Je peuter kan dingen tekenen die perfect bij het thema passen.

Wat je peuter leert: je peuter leert een potlood vast te houden, te kleuren met verschillende tekengereedschappen (potloden, krijtjes, stiften) en de verschillende resultaten daarvan te zien.

Wat je baby leert: je baby kan de verschillende met de materialen, denk aan papier, cellofaan en wattenschijfjes spelen. Iets verpletteren is waarschijnlijk toch hetgeen waar je peuter blij van wordt. Kun je de gepropte papiertjes gebruiken als wolken.

4. Een boek voorlezen

Pak alle papiertjes van activiteit 3 en maak ze aan elkaar vast, dan heb je een ‘boek’. Je peuter kan een verhaal vertellen die jij vervolgens op de pagina’s schrijft. Je peuter of jij kan het ‘voorlezen’ aan de baby.

Wat zowel je baby én peuter leert: als je al van kleins af aan gaat voorlezen, kunnen kinderen leren hoe het werkt om pagina’s om te draaien, letterherkenning en de ondersteunende afbeeldingen die bij het verhaal horen.

LEES OOK: Zijn jouw kids dol op spelen met slijm? Daar zit een reden achter!

5. Een picknick

Als het lekker weer is, is het heerlijk om naar buiten te gaan met de kids. Neem een thee-set mee en je hebt gegarandeerd succes!

Wat je peuter leert: je peuter zal genieten van het theekransje, hij houdt van rollenspel. Tegen jou en de baby praten zal goed zijn voor de spraakontwikkeling van je kleine.

Wat je baby leert: je baby kan natuurlijk nog niet meepraten, maar zal jullie wel proberen na te doen. Luisteren zal ook goed zijn voor de ontwikkeling van de spraakontwikkeling van je baby.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen