Acupunctuur tijdens zwangerschap: hier is het allemaal goed voor

Zwanger Vera Guldemeester 12 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je veel klachten hebt tijdens je zwangerschap, dan wil je daar natuurlijk graag een oplossing voor vinden. Wist je dat acupunctuur veel lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap kan verlichten of zelfs kan verhelpen? Je leest hieronder meer over dit onderwerp.

Acupunctuur is in China al duizenden jaren een methode om psychische en lichamelijke klachten te verlichten of zelfs te verhelpen. Veel mensen hebben er baat bij. Acupunctuur wordt ook in Nederland steeds populairder, ook bij vrouwen die zwanger zijn.

Wat is acupunctuur?

Als de energiestroom in je lichaam ergens wordt geblokkeerd, dan kunnen er klachten ontstaan. Een acupuncturist probeert deze blokkades te doorbreken door dunne naaldjes op bepaalde punten in je lichaam te plaatsen. In ieder lichaam zijn er honderden van deze punten te vinden. Elk punt heeft zijn eigen werking en die punten staan in contact met organen en weefsels. Door de naaldjes kan de doorstroom van energie gestimuleerd worden. Door naar je tong te kijken en aan je pols te voelen, weet de acupuncturist precies wat er behandeld moet worden.

Bij welke klachten tijdens je zwangerschap kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur kan de volgende lichamelijk klachten verminderen of zelfs helemaal verhelpen.

1. Vermoeidheid

Ben je moe en wil je het liefst de hele dag door dutjes doen? Acupunctuur kan er voor zorgen dat je meer energie krijgt en minder moe bent.

2. Misselijkheid

Misselijkheid en brandend maagzuur zijn veelvoorkomende kwalen tijdens de zwangerschap. Het is erg vervelend om steeds zo’n naar gevoel in je buik te hebben. Gelukkig kan acupunctuur ervoor zorgen dat je misselijkheid en brandende maagzuur een stuk minder worden, waardoor je zwangerschap een stuk aangenamer wordt.

3. Hoofdpijn en migraine

Heb je tijdens je zwangerschap veel last van hoofdpijn of migraine en ben je zo nu en dan erg duizelig? Dit maakt je zwangerschap natuurlijk extra zwaar. Ook hierbij kan acupunctuur ingezet worden om deze klachten te verminderen.

4. Bekken- en bandenpijn

Tijdens een zwangerschap krijgen veel vrouwen last van bandenpijn. Ook krijgen sommige vrouwen last van hun bekken en rugpijn. Elke beweging doet pijn. Dit is erg vervelend. Door het lichaam door een acupuncturist te laten behandelen, kunnen deze klachten al naar een paar sessies afnemen.

5. Harde buiken

Zeker vanaf de tweede helft van een zwangerschap krijgen vrouwen last van harde buiken. Het kan erg vervelend zijn als deze harde buiken vaak voorkomen. Met acupunctuur kan ervoor gezorgd worden dat de harde buiken minder hard worden en minder frequent voorkomen.

6. Hoge of lage bloeddruk

Heb je een hoge of juist lage bloeddruk tijdens je zwangerschap? Probeer dan eens acupunctuur. Je zal zien dat je met maar een paar sessies een stabielere bloeddruk kunt krijgen.

Acupunctuur om bevalling voor te bereiden

Wist je dat je vanaf week 36 ook acupunctuur kunt doen ter voorbereiding van de bevalling? Je hebt daardoor een grote kans dat de bevalling soepeler verloopt, sneller gaat en de ontsluiting makkelijker verloopt. Ook kan acupunctuur ervoor zorgen dat de weeën beter op te vangen zijn, je minder vermoeid uit de bevalling komt en het herstel na de bevalling voorspoediger gaat.

De eerste schooldag van je kind: pas als ouder op voor deze 7 valkuilen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme