Hoe ben jij zwanger? ‘Ik werd regelmatig teruggefloten door mijn lichaam’

Persoonlijk Wilma Groothuis 3 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Ivana (32), die 34 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Wij zijn vorig jaar verhuisd en hadden al snel het idee dat als dat eenmaal achter de rug zou zijn, wij de wens zouden hebben voor een kindje. Op het moment dat wij er beiden echt klaar voor waren, was het tot onze grote blijdschap ook meteen raak!”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Voordat ik überhaupt ging testen, voelde ik dat er iets was veranderd aan mijn lichaam. Alleen ik kon mijn vinger er niet precies op leggen wat dat precies was. Ik had een sterk voorgevoel dat het meteen raak was. Ik kocht een test waarbij je een week eerder al kan testen, want ik was zo nieuwsgierig. Deze test was tot mijn teleurstelling negatief, maar ik ging met een positieve mindset richting de toekomst. De bewuste week daarna werd ik dus écht niet ongesteld en bleek ik zwanger te zijn.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Tot nu toe mag ik echt in mijn handjes klappen. Ik ben gelukkig niet ziek geweest en heb ook geen last gehad van hele erge zwangerschapskwalen. Natuurlijk merk ik het wel qua energielevel en conditie (bizar hoe snel dit achteruit gaat). Ik houd van sporten en actief bezig zijn, dus ik werd regelmatig teruggefloten door mijn lichaam. Erg lastig als je hoofd nog heel graag van alles wil, maar je lijf zegt: ‘Doe eens rustig jij’. Nu heb ik wel tijdens mijn zwangerschap een goede balans kunnen vinden tussen toch nog sporten/bewegen en genoeg rust pakken. Dat is super fijn.”

Hoe ben jij zwanger Ivana
Foto: Kwasny Photography

Zoet of zout?

“Kaas! Echt heerlijk vind ik dat. Van kaasbroodjes en een pistoletje met kaas tot gewoon een blokje kaas even om te snacken. Te erg, maar ik vind het zó lekker. Als dat niet in huis is, rijd ik meteen naar de supermarkt. Ook ga ik heel goed op blauwe M&M’s. Je lijf verandert ook, dus die ene keer McDonald’s kan er dan ook wel bij. Stiekem geniet ik hier wel van hoor, want als mijn mindset bij het sporten zit, dan vind ik dit allemaal zonde van het harde werk. Ik heb vaak gezegd als grapje: ‘Best lekker dat legaal dik worden’.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Op mijn werk als juf sta ik wel bekend om het feit dat ik niet snel emotioneel word. Toen twee super lieve juffen vorig jaar afscheid namen om op een andere school te gaan werken, pinkte ik toch echt wat traantjes weg (achter mijn zonnebril uiteraard). Hierdoor was het dus voor deze collega’s ook geen verrassing dat ik achteraf zwanger bleek. Ik kan nu echt om alles huilen. Als iets mooi is, als ik iets lief vind en je kan me oprapen als ik een verdrietige of romantische film aan zet (want ja, zooooo lief).”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Zeker niet op het laatste moment. Ik houd van lijstjes maken en afstrepen, dus daar gaan mijn partner en ik nu erg goed op. Wij shoppen er samen op los en vinden gelukkig dezelfde dingen leuk. Super handig! Wel zou ik willen dat ik qua nesteldrang iets meer zin krijg in het poetsen van het huis. Dat stukje mis ik nog een beetje.”

Hoe ben jij zwanger Ivana
Foto: Kwasny Photography

Geslacht van tevoren weten of bij de geboorte?

“Wij wilden het zeker weten. De pretecho hadden we ook vroeg ingepland. We konden echt niet wachten en waren allebei vrij zeker van het feit dat we een meisje zouden krijgen. Op de eerste pretecho hadden we gelijk. Het zou een meisje worden. Namen gingen al door ons hoofd en ik zag de hele babykamer al lekker in die oudroze kleur. De week erna hadden we een tweede pretecho. Er werd gevraagd of we al wisten wat het werd. Ja, we wisten het al. ‘Superleuk, een jongen’, werd er gezegd. Huh? Wij moesten beiden even schakelen, ik nog iets meer dan mijn partner. Uiteraard zijn we ook ontzettend blij met een jongen. Heel cliché maar wel echt waar: als het maar gezond is toch?”

Babyshower of gender reveal party?

“Beide! Ik heb ze allebei gehad en vind dat helemaal leuk. Gezellig samen met de mensen die jij belangrijk vindt een momentje stilstaan bij een mega mooie gebeurtenis. De gender reveal was ontzettend mooi, met vele lieve mensen die allemaal in de kleur kwamen waarvan zij dachten dat de baby zou worden. En de babyshower was niet zo hysterisch met allerlei spellen, maar juist heerlijk relaxed lunchen met vriendinnen en familieleden. Zo genieten!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik zoek hierin balans. Ik wil nog heel veel doen, ook al heb ik nu verlof van mijn werk als juf, mijn andere werk gaat wel door. Doordat ik ook voor mezelf werk, is dit vanuit huis prima te doen. Wel pak ik mijn rust door bijna elke avond lekker op tijd naar bed te gaan.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik wil graag bevallen in het Moeder & Kindcentrum hier in de buurt. Ik heb daar zoveel goede verhalen over gehoord. En heel eerlijk, voor mij hoeft dit ook niet per se thuis. Laat mij maar lekker daar in een kamer mijn ding doen en dan blijft mijn huis mijn veilige bubbel voor na de bevalling.”

Hoe ben jij zwanger Ivana
Foto: Kwasny Photography

Hoe ben jij zwanger? ‘Door mijn migraineaanvallen moest ik al snel mijn rust pakken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme