Adopteren uit het buitenland: waarschijnlijk wél mogelijk, maar onder strenge voorwaarden

Algemeen Valéry de Voijs 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar werd het adopteren uit het buitenland stopgezet. Op 8 februari 2021 werd besloten dat het niet meer mogelijk is om kinderen uit het buitenland te adopteren. Vandaag werd duidelijk dat adopteren uit het buitenland waarschijnlijk wel weer mogelijk wordt, maar onder zeer strenge voorwaarden.

Adopteren uit het buitenland

Minister Dekker voor Rechtsbescherming zet vorig jaar een stop achter het adopteren uit het buitenland. Dekker kwam met deze beslissing naar aanleiding van een onderzoek waarbij duidelijk werd dat er tijdens het adoptieproces vaak gestuit wordt op misstanden zoals vervalsing van documenten, kinderhandel, fraude en corruptie. Dekker erkende dat de Nederlandse overheid is tekortgeschoten door jarenlang weg te kijken bij misstanden en hij stond voorlopig geen adopties meer toe.

Dekker realiseerde zich dat er tal van adoptieprocedures wél zorgvuldig verliepen en er geen misstanden plaatsvonden. Maar het hele systeem van interlandelijke adoptie met private organisaties, is kwetsbaar. De uitkomsten van het rapport van de commissie bevestigden dat.

Het was nog niet duidelijk of deze beslissing definitief is, maar vandaag komt daar duidelijk in. Adopteren uit het buitenland wordt waarschijnlijk weer mogelijk, mits er aan strenge voorwaarden wordt voldaan.

De huidige minister Weerwind vindt het te ver gaan om ook in de toekomst adopties helemaal te verbieden. Hij wil dat de private bemiddelingsorganisaties opgaan in een “publiekrechtelijke stichting”, onder zijn toezicht. Dat meldt NOS. Dan zouden er dus wel weer adopties mogelijk worden, maar onder strengere voorwaarden.

Adopties uit het buitenland zijn in de toekomst niet meer mogelijk via bemiddelingsbureaus. Wie een kind wil adopteren, kan dat alleen nog doen via een nieuw op te richten overheidsorganisatie. Verder mogen alleen nog kinderen naar Nederland komen, als ze in hun land van herkomst niet kunnen worden opgevangen.

Het kabinet heeft er vandaag over gepraat, maar Weerwind wilde er niets over zeggen. Maandag stuurt hij een brief aan de Kamer.

Overigens is het aantal adopties uit het buitenland al drastisch gedaald.

Bron: NJI

 

Elizabeth adopteert tweede kind: ‘Ik stond op het vliegveld met een lege kinderwagen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme