Lisa: ‘Géén afdeling verloskunde in een stad met 125.000 inwoners, dat kan toch niet?’

Columns Lisa van den Akker 26 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

“Sinds iets meer dan 12 jaar ben ik een inwoonster van Zoetermeer, verhuisd voor de liefde natuurlijk, want hoe kom je er anders terecht? Nee, zonder gekheid, de afgelopen jaren is mijn waardering voor Zoetermeer wel gegroeid. Ik zal nooit een échte Zoetermeerder worden, zoals mijn man, maar wonen in Zoetermeer heeft zeker ook zijn voordelen.

Het is niet voor niets dat de plaats bijna 125.000 inwoners telt. Even ter vergelijking; dat is meer dan de plaatsen Leiden, Gouda en Delft. Had je misschien niet verwacht hè? Maar Zoetermeer is na Rotterdam en Den Haag, de grootste gemeente van Zuid-Holland. Waarom dat van belang is? Nou, omdat de geboortezorg in Zoetermeer op het punt van omvallen staat.

Verloskunde in Zoetermeer

Zelf zijn alle vier mijn kinderen geboren in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Mijn tweede bevalling was een stortbevalling, vanaf de eerste wee duurde het nog geen 2 uur voordat ik mijn dochter op mijn buik had liggen. We waren op dat moment nog maar 15 minuten in het ziekenhuis, dat op zo’n 5 minuten rijden van ons huis was. Wat als ik had moeten uitwijken naar een ziekenhuis in Den Haag? Dan was mijn dochter wellicht op de snelweg geboren…

Ook bij mijn laatste bevalling was ik blij dat ik vlakbij huis op een verloskunde afdeling terecht kon. Hoewel ik deze keer graag thuis wilde bevallen, dacht mijn jongste daar anders over. Ze had in het vruchtwater gepoept, waardoor ik tegen de plannen in toch naar het ziekenhuis moest verplaatsen, met al 8 centimeter ontsluiting. Gelukkig was dit opnieuw maar 5 minuten rijden, want ik kan je vertellen dat je dan écht niet een uur in de auto wil zitten, op zoek naar een afdeling verloskunde waar plek voor je is.

Tijdens mijn vierde zwangerschap, op de verloskunde afdeling van het toenmalige LangeLand Ziekenhuis.

Fusie met het HagaZiekenhuis

Toch is dat het toekomstbeeld voor zo’n 1200 vrouwen per jaar, want dat is het aantal vrouwen dat jaarlijks bevalt op de Zoetermeerse afdeling verloskunde. Met de fusie van Het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis lijkt de afdeling verloskunde namelijk vrijwel zeker te verdwijnen. Het HagaZiekenhuis onderzoekt momenteel of de geboortezorg elders in de regio kan worden ondergebracht en in de plannen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis is geen afdeling verloskunde meegenomen. Dat zegt misschien al genoeg.

Inwoners van Zoetermeer zijn daarom een petitie gestart om de afdeling verloskunde in Zoetermeer te behouden. Initiatiefnemer is Linda Bergman, die zelf 28 jaar lang heeft gewerkt in de geboortezorg in Zoetermeer. Onder andere als oprichtster van een van de grootste kraamzorgbureaus van de stad. “Bij het sluiten van de verloskunde in Zoetermeer is snelle bereikbaarheid en beschikbaarheid van verloskundige zorg niet meer gegarandeerd. In de regio is namelijk onvoldoende capaciteit. Een collega deed er midden in de nacht zonder file al een uur over om op de afdeling verloskunde in Den Haag te komen. Het ging maar net goed, want bijna was het een ‘bermbaby’ geworden”, zegt Berman tegen het Streekblad“Straks moeten verloskundigen met hun barende vrouwen ‘leuren’ om een plaatsje in een ziekenhuis van Den Haag of Gouda te krijgen”, voegt ze eraan toe.

Zelf vind ik het ongelofelijk schrijnend dat de afdeling verloskunde dreigt te verdwijnen. Géén afdeling verloskunde in een stad met 125.000 inwoners, dat kan toch niet? Niet weten waar je straks kunt bevallen, of waar er plek voor je zal zijn, dat geeft heel veel stress die je als zwangere vrouw niet wil. En dan hebben we het nog niet eens over de stress van het reizen tijdens de bevalling zelf. Hopelijk bereikt deze petitie zijn doel en kunnen alle Zoetermeerse vrouwen, net als ik, vertrouwen of goede en beschikbare geboortezorg in Zoetermeer.”

Wil je de petitie ondertekenen? Dat kan hier.

Shannen beviel op de snelweg A13: ‘Na zes á zeven keer persen kwam de baby al’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen