Afvallen na de zwangerschap, dit is hét geheim

Body Laura Saija 30 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Afvallen na de zwangerschap in de eerste weken kan een uitdaging zijn. Je mag namelijk niet intensief sporten en wanneer je borstvoeding geeft kun je juist extra veel gaan eten, omdat dit veel energie kost.

Op welke manier kun je tóch gezond afvallen na de zwangerschap?

Gezond gewicht tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond te blijven eten en niet te veel toe te geven aan cravings. Het is namelijk niet waar dat je alles kan eten omdat je zwanger bent, je hoeft niet ‘voor twee’ te eten. Als je er een normaal eetpatroon op nahoudt, kom je in principe niet meer aan dan nodig is. Het op gewicht blijven, begint dus eigenlijk al tijdens de zwangerschap.

Naast het gewicht van de baby zijn er verschillende andere factoren die bijdragen aan gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Dit zijn de volgende factoren:

  • Het gewicht van je placenta
  • Vruchtwater
  • Borstweefsel
  • Vet
  • Vocht
  • Meer bloed

Samen is dit ongeveer goed voor 6 tot 18 kilo. Dit kan per vrouw natuurlijk enorm verschillen en er kan een medische verklaring zijn voor vrouwen die meer aankomen tijdens de zwangerschap.

5 gezonde manieren om gezond af te vallen na de zwangerschap

Hier zijn vijf effectieve manieren om op een gezonde manier gewicht te verliezen na de zwangerschap

Kies voor gezonde voeding

Tijdens deze periode is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat je eet. Als je trek hebt, probeer dan te kiezen voor voedzame opties zoals verse groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels, wat niet alleen helpt om je verzadigd te voelen, maar ook essentiële voedingsstoffen levert die zowel jou als je baby ten goede komen.

Houd je aan vaste eetmomenten

Het is verstandig om regelmatige eetmomenten aan te houden en tussendoortjes ‘snaaien’ te vermijden. Door een structuur in je eetpatroon te brengen, voorkom je ongecontroleerd snacken en blijf je beter in controle over je calorie-inname.

Blijf in beweging

Probeer actief te blijven wanneer dat mogelijk is, zolang je lichaam het toelaat. Het is begrijpelijk dat je vermoeid kunt zijn na de bevalling, maar het is belangrijk om niet de hele dag in bed te blijven liggen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het versnellen van je metabolisme en het verbranden van calorieën.

Vermijd calorieën via dranken

Een veelvoorkomende valkuil is het binnenkrijgen van onnodige calorieën via dranken. Hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, is het beter om te kiezen voor calorievrije dranken, zoals water of thee. Vermijd suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en limonade, omdat deze vaak lege calorieën bevatten en weinig voedingswaarde bieden.

Drink voldoende water

Het is essentieel om voldoende water te drinken, bij voorkeur voor de maaltijd. Dit kan je helpen om een verzadigd gevoel te bereiken en overmatig eten te voorkomen. Bovendien kan voldoende water drinken je stofwisseling ondersteunen en je lichaam helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.

Maak tijd voor wandelen

Dagelijkse wandelingen kunnen een geweldige manier zijn om wat beweging in je dagelijkse routine te integreren. Probeer minstens een uurtje per dag te wandelen, als je kunt. Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar kan ook dienen als een moment van ontspanning en frisse lucht, wat gunstig is voor zowel jou als je baby.

Makkelijker afvallen? 6 manieren om je metabolisme te versnellen met eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme