Makkelijker afvallen? 6 manieren om je metabolisme te versnellen met eten

Gezondheid Sharon van der Werf 10 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Met de zomer in het vooruitzicht wordt er op Google weer veel vaker naar het woord ‘dieet’ gezocht. Zonde, vinden wij, want in plaats van het volgen van een (crash)dieet is het een beter idee om te focussen op een houdbare en gezonde levensstijl. Op lange termijn heb je meer aan het versnellen van je metabolisme dan een jojo-dieet.

Allereerst antwoord op de vraag: wat is je metabolisme precies? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat doet het? Je metabolisme ken je ook wel als je stofwisseling. Het staat voor de aanvoer van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen – en tegelijkertijd bepaalt zorgt jouw stofwisseling ervoor dat voeding in energie wordt omgezet.

Heb je vriendinnen die kunnen blíjven eten en geen grammetje aankomen, terwijl jij het al op de weegschaal merkt als je alleen al kijkt naar een chipje? Dat kan dus komen door je metabolisme – onder andere je lengte, leeftijd, spiermassa en vetpercentage hebben hier namelijk invloed op, maar ook het eten wat je in je mond stopt heeft met je metabolisme te maken.

6x je metabolisme versnellen met voeding

Wanneer jij de onderstaande voeding in je voedingspatroon verwerkt, versnel je jouw metabolisme en daarmee ook het afvallen.

1. Lijnzaad

Lijnzaad is een echte superfood met veel gezondheidsvoordelen. Zo bevat lijnzaad eiwitten, Omega-3-vetten, vitamines en andere voedingsstoffen die helpen met je metabolisme versnellen.

2. Linzen

Linzen zijn gezondheidsbommetjes. Ze zitten vol eiwitten en vezels, wat een positief effect heeft op je maag, darmen en metabolisme. Verwerk ze in een lekkere ovenschotel, doe ze in wraps, of gooi ze door een frisse salade. Linzen zijn lekker veelzijdig en je lichaam wordt er blij van.

3. Pittig eten

Feeling hot hot hot – pittig eten kan je metabolisme versnellen en dat komt door het stofje capsaïcine. Onder andere cayennepeper bevat veel van dit stofje dus als je van pittig eten houdt, go for it.

4. Gember

We hebben al eerder een lofzang over gember gehouden (en dan vooral over gemberthee), maar gember zou er ook nog eens voor zorgen dat de stofwisseling een zetje in de rug krijgt. Zo zou gember daarnaast ook nog helpen om je eetlust onder controle te krijgen – en uit onderzoek blijkt ook dat deze effecten positief waren bij mensen met overgewicht.

5. Eieren

Eieren zorgen niet alleen voor het versnellen van je stofwisseling, maar hebben ook een gunstig effect op je hongergevoel omdat je van eiwitten langer vol zit. Dat noemen we nog eens een win-win situatie.

7. Koffie en groene thee

Zwarte koffie is gelukkig geen no go: cafeïne stimuleert de stofwisseling juist. Maar let wel een beetje op met wat je in je koffie roert, met flink wat melk en suiker gaat dit helaas niet op.

Niet zo’n fan van koffie, dan zou je ook kunnen gaan voor groene thee. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat 4 kopjes groene thee per dag voor een verlaging van je lichaamsgewicht kunnen zorgen – dus zet die waterkoker maar weer aan.

Feit of fabel: is het écht gevaarlijk om water twee keer te koken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Medical News TodayManners

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen