Feit of fabel: is het écht gevaarlijk om water twee keer te koken?

Gezondheid Sharon van der Werf 6 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig zien we een post op Facebook verschijnen over het twee keer koker van water, in de waterkoker bijvoorbeeld. “Let op: dit is waarom je water echt nóóit twee keer mag koken!” Maar is water twee keer koken nou echt zo gevaarlijk als dat bericht doet lijken, of is het bangmakerij?

We kunnen alvast verklappen dat het ongevaarlijk is om water twee keer te koken. We leggen het voor je uit, en verklaren ook hoe deze fabel de wereld in gekomen is.

Water twee keer koken gevaarlijk?

Gekookt water voor een tweede keer aan de kook brengen zou gevaarlijk zijn, omdat de samenstelling van het water verandert. Ons drinkwater bevat van nature lage doseringen van gevaarlijke stoffen als fluoride, nitraten en arsenicum.

7 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt

En dat klopt, deze stoffen zijn inderdaad giftig als je ze in bepaalde hoeveelheden binnen krijgt. Zo zouden nitraten kanker kunnen veroorzaken, en wordt arsenicum gebruikt in rattengif. Maar geen zorgen, deze doseringen zijn in ons Nederlandse water echter zó laag, dat het voor je gezondheid helemaal niets kwaad kan.

Sterker nog, op NUcheckt lezen we dat je hiervoor maar liefst 10.000 liter zou moeten inkoken voor elk kopje thee, of als je water gebruikt dat al te zwaar vervuild is voor menselijke consumptie. In Nederland stroomt dat in elk geval niet uit de kraan.

Aha! Dus dít is waarom je stroeve tanden hebt na het eten van verse spinazie

Waar komt deze fabel dan vandaan?

Ook daar heeft NUcheckt onderzoek naar gedaan. Op het Nederlandse internet is dit bericht als eerste verschenen op clickbaitwebsite Health Bytes, en de oorspronkelijke bron is de wetenschappelijke site ThoughtCo. Overigens is de conclusie op ThoughtCo. dat water wél opnieuw gekookt kan worden, en heeft Health Bytes dit volledig uit zijn verband getrokken.

Kortom: het is een kwestie van bangmakerij, en niets om je zorgen over te maken. Wil je een tweede kopje thee, maar is het water in de waterkoker inmiddels lauw geworden? Dan kan je de waterkoker dus prima nog een keer aanzetten zonder het water te verversen.

Moeite met in slaap komen? Met deze kruidentheeën ben je zo in dromenland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NUcheckt

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme