Misselijk na seks? 7 dingen die de oorzaak kunnen zijn

Gezondheid Sophie Nortier 6 mrt 2021
Leestijd: 6 minuten

Je hebt net fijne seks gehad met je (bed)partner en je voelt je euforisch, on top of the world, uitgeput, maar ook… misselijk. Voel jij je vaak misselijk na seks? Het kan volgens experts de volgende zeven oorzaken hebben.

Misselijk na seks: hieraan kan het liggen

Het komt niet per se vaak voor, maar het is ook niet totaal ongehoord om je misselijk te voelen na de seks. Zo stelt Erin Carey, arts en assistent-professor, zij beschrijft een aantal dingen die de oorzaak kunnen zijn van misselijkheid na seks.

1. Te diepe penetratie

Een van de redenen waarom je buikpijn na seks kunt hebben is als de penetratie voorbij je eigen comfort is gegaan. Dit kan gebeuren als hij je dieper heeft gepenetreerd dan eigenlijk fysiek aangenaam is voor jouw lijf, zo stelt Carey.

‘Diepe penetratie heeft invloed op de bekkenorganen zoals de baarmoeder en de baarmoederhals. Elke stimulatie die daar plaatsvindt, kan zorgen voor een vasovagale reactie en dat veroorzaakt weer buikpijn. Een vasovagale reactie is een automatische respons van het lichaam dat ontstaat als je zenuwstelsel daar gestimuleerd wordt en een seintje geeft aan je brein wat weer verschillende reacties in je lijf uitlokt. Het is als het ware een signaal van je lijf dat het de diepe penetratie niet fijn vindt.’

Wat je kunt doen:

Carey adviseert om in dit geval te gaan liggen, je voeten omhoog te doen en diep adem te halen met behulp van ademhalingsoefeningen. Dit zou de buikpijn verminderen.

Voor een oplossing op de lange termijn kun je eraan denken om met je (bed)partner te bespreken dat jullie voortaan liever standjes kunnen uitproberen waarbij hij je minder diep penetreert.

2. Je bent te hard van bil gegaan

Als diepe penetratie niet je ding is en je dat dus kunt uitsluiten als oorzaak, kan het ook zo zijn dat je iets te enthousiast bezig bent geweest tussen de lakens. Het klinkt gek, maar wagenziek zijn, beperkt zich dus niet alleen tot de auto.

Dus als jij en je (bed)partner veelal op en neer of heen en weer bewegen zonder te pauzeren, kun je daar misselijk van worden.

Wat je kunt doen:

Take it slow. Kijk is of wat rustigere seks ervoor zorgt dat jij je na afloop niet misselijk voelt. Temper je tempo, maar blijf verder vooral lekker enthousiast en opgewonden.

De psychologische reden waarom sommige vrouwen huilen na seks

3. Het komt door je orgasme

Maak je maar geen zorgen, we gaan je nu echt niet adviseren om maar geen orgasmes meer te krijgen. Het kan echter wel zorgen voor misselijkheid na de seks.

Carey: ‘Omdat de baarmoeder samentrekt tijdens een orgasme, ontstaat er een misselijk gevoel. Voor sommigen kan het zo heftig zijn dat ze zich zelfs duizelig voelen worden.’ Hoewel het totaal niet het gevoel is dat je wilt hebben bij een orgasme is het volgens Carey niet een heel zeldzame lichamelijke reactie.

Misselijk na seks door orgasme: wat je kunt doen:

Carey: ‘Ik raad aan om een niet-steroïde ontstekingsremmend tablet te nemen, zoals Ibuprofen. Dit kun je dan innemen vóór de seks zodat de lichamelijke reactie geblokkeerd wordt. Bij 400 mg voelt het samentrekken van de baarmoeder al een stuk minder intens, waardoor je het echte fijne gevoel kunt ervaren dat bij een orgasme hoort.

4. Een vleesboom of een cyste op de eierstokken

Als alle eerder genoemde punten niet op jou van toepassing zijn, kan het misschien zo zijn dat je last hebt van een vleesboom of een cyste. Seks kan dan zorgen voor irritatie van de cyste op de eierstok of dat er tegen de vleesboom gedrukt wordt.

Wat je kunt doen:

Maak een afspraak bij je huisarts en laat je eventueel via hem of haar doorverwijzen naar de gynaecoloog. Daar kunnen ze dan inwendig onderzoek of een echo doen om te zien of je inderdaad een vleesboom of een cyste op een eierstok hebt.

5. Misselijk na seks: het is een emotionele reactie

Ga je door een moeilijke periode in je relatie of is je relatie ronduit ongezond of is er zelfs sprake van (fysiek) geweld?

Lichaam en geest zijn veel meer met elkaar verbonden dan we ons soms bewust zijn. Als je dan seks hebt of op andere wijze intiem bent met je partner, kan de ongezonde emotionele dynamiek die er in jullie relatie is, ervoor zorgen dat je je fysiek niet goed voelt.

Het kan echter ook zo zijn dat je nu in een ontzettend fijne en liefdevolle relatie zit, maar onbewust toch nog emotionele stress verwerkt van je vorige relatie. Trauma’s uit die vorige relatie kunnen er dan voor zorgen dat je misselijk wordt na de seks met je huidige partner. De emoties van die periode komen dan als het ware tijdens de seks onbewust naar boven.

Stress bij vrouwen de oorzaak van slechte seks? Deze tips helpen je erdoorheen!

Wat je kunt doen:

Je kunt bij jezelf te rade gaan of de huidige relatie wel een goede is. Zijn er ongezonde patronen of geweld? En ben je wel echt gelukkig? Als er dit soort heftige dingen spelen in je relatie, is het wellicht beter om er een punt achter te zetten. Je kunt eventueel ook eerst proberen een op een te praten met een psycholoog om zo op een veilige manier met een psycholoog de dialoog aan te gaan over de relatie waarin je zit.

Heb je juist een toxic relatie achter de rug en zit je nu in een goede, liefdevolle relatie? Je kunt ook met een psycholoog praten om die relatie uit het verleden te verwerken. Op die manier kan het steeds minder een effect hebben op je huidige, gezonde relatie.

6. Misselijk na seks: het komt door alcohol en drugs

Als je seks hebt nadat je alcohol hebt of bijvoorbeeld wiet hebt gerookt, dan is het in principe niet heel vreemd als je na afloop wat misselijk voelt. Het is namelijk over het algemeen al snel zo dat alcohol en wiet misselijkheid kunnen veroorzaken.

Wat je kunt doen:

Probeer een tijdje geen alcohol en drugs te nuttigen voor de daad. Houd voor jezelf bij of dit ervoor zorgt dat de misselijkheid wegblijft of vermindert. Voel je je inderdaad beter? Denk er dan eens aan om iets te minderen om op die manier je lichaam even een break te geven.

7. Misselijk na seks? Je hebt sperma doorgeslikt

De smaak is nou eenmaal niet het lekkerste ever, dus het is niet gek dat je er zo nu en dan misselijk van wordt.

Wat je kunt doen:

Probeer het sperma niet door te slikken of uit te spugen. Deins in plaats daarvan een klein beetje terug voordat hij z’n hoogtepunt kan bereiken in je mond. Ga vervolgens een tijdje bij jezelf na hoe je je voelt ten opzichte van toen je het nog wel doorslikte.

Je kunt ook nog vooraf met je partner bespreken dat je dit even uitprobeert om te zien of je je minder misselijk voelt. Zodat hij niet voor een verrassing komt te staan en denkt dat je hem afwijst als jullie normaal gesproken het allebei wel heel sexy vinden als hij in je mond klaarkomt.

Dit zijn mogelijke oorzaken waarom je minder zin in seks hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Women's Health

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen