De psychologische reden waarom sommige vrouwen huilen na seks

Mind Susan Dalstra 19 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Je denkt misschien dat huilen na seks is voorbehouden aan overgevoelige types, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat 46% van de vrouwen wel eens een traan heeft gelaten na de daad – en niet omdat het zo tranentrekkend slecht of overweldigend fantastisch was. 

Huilen na seks

Van de vrouwen die onderzocht werden, voelde 5% zich in een tijdspanne van een maand wel eens verdrietig of down na seks. De wetenschap heeft er zelfs een naam voor: post-coïtale dysforie. Volgens sekstherapeut Ian Kerner is dit fenomeen grotendeels te wijten aan chemische stofjes.

Koppels die deze handeling uitvoeren tijdens de seks zijn gelukkiger

Goedmaak-seks

‘Vooral bij vrouwen zorgen seks en een orgasme ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de ander.’

Dat is heel fijn als je in een veilige relatie zit, maar kan het omgekeerde effect hebben als je een meer casual relatie (bijv een onenightstand) of goedmaak-seks hebt gehad.

Dan kan het gebeuren dat middenin die rush van kuffelhormonen de realiteit je in het gezicht slaat. ‘In een patroon van ruzie, seks en goedmaken is de seks misschien geweldig, maar besef je achteraf misschien dat je nog steeds boos bent of je niet verbonden voelt met de ander.’

Logisch dus dat je je dan opeens heel rot voelt.

Moet je heel vaak huilen na seks met je partner? Dan kan het geen kwaad om eens goed te kijken naar je relatie en eventueel een therapeut in de arm te nemen.

Met je partner praten over seks als je er niet (meer) van geniet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen