Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 19 nov 2017

De psychologische reden waarom sommige vrouwen huilen na seks

Je denkt misschien dat huilen na seks is voorbehouden aan overgevoelige types, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat 46% van de vrouwen wel eens een traan heeft gelaten na de daad – en niet omdat het zo tranentrekkend slecht of overweldigend fantastisch was. 

Post-coïtale dysforie

Van de vrouwen die onderzocht werden, voelde 5% zich in een tijdspanne van een maand wel eens verdrietig of down na seks. De wetenschap heeft er zelfs een naam voor: post-coïtale dysforie. Volgens sekstherapeut Ian Kerner is dit fenomeen grotendeels te wijten aan chemische stofjes.

Goedmaakseks

‘Vooral bij vrouwen zorgen seks en een orgasme ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de ander.’ Dat is heel fijn als je in een veilige relatie zit, maar kan het omgekeerde effect hebben als je een meer casual relatie (bijv een onenightstand) of goedmaakseks hebt gehad. Dan kan het gebeuren dat middenin die rush van kuffelhormonen de realiteit je in het gezicht slaat. ‘In een patroon van ruzie, seks en goedmaken is de seks misschien geweldig, maar besef je achteraf misschien dat je nog steeds boos bent of je niet verbonden voelt met de ander.’ Logisch dus dat je je dan opeens heel rot voelt.

Moet je heel vaak huilen na seks met je partner? Dan kan het geen kwaad om eens goed te kijken naar je relatie en eventueel een therapeut in de arm te nemen.

Pak je agenda er maar bij: waarom geplande seks best een goed idee is.

Reader's Digest

Reageer op artikel:
De psychologische reden waarom sommige vrouwen huilen na seks
Sluiten