Ziek door de airco? 5 Manieren waarop de airco effect heeft op je gezondheid

Gezondheid Rachelle Abbas 3 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Er is geen twijfel over mogelijk: de airco in dit snikhete zomerseizoen is geen overbodige luxe. Als het gaat om het overleven van de heetste dagen van de zomer, kan de airco binnen een paar minuten al een enorme verlichting veroorzaken.

Maar hoe veel we ook van de airco houden – want dat doen we – er zijn manieren waarop je airco je ziek kan maken.

Meer goed dan kwaad?

Door koelere temperaturen slapen we tijdens de zomerdagen tenminste, en voor degenen onder ons met allergieën of astma, kan een airco helpen om enkele van die vervelende oorzaken uit de lucht te filteren. Maar aan de andere kant kan het kunstmatig koel houden van invloed zijn op je gezondheid. Dit zijn een paar manieren waarop je airco je ziek kan maken , en hoe je dit kunt aanpakken:

1. De filter is vies

Omdat de airco oude lucht circuleert zonder frisse lucht toe te voegen, is het heel belangrijk dat deze filters schoon blijven om ziektes te voorkomen. Volgens Huffington Post merkt de Environmental Portection Agency (EPA) op dat stof, schimmels, huidschilfers en virussen allemaal in je airco kunnen circuleren. Zorg er dus voor dat je het apparaat schoonmaakt en dat deze filters om de paar maanden worden uitgeschakeld.

2. De temperatuur staat te laag

Volgens een onderzoek uit 2004 blijkt dat de temperatuur van de airco vaak te laag staat. De temperatuur een beetje warmer houden dan je zou denken, kan het helpen de lucht schoon te houden en je lichaamstemperatuur te reguleren – zodat je geen ademhalingsproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn meer krijgt van de airco.

3. Je zet hem niet uit

Als je de airco op volle toeren houdt tot het punt dat je appartement van juni tot augustus een bevroren toendra is, rommel je met het vermogen van je lichaam om hoge temperaturen te verwerken – waardoor het warme weer na verloop van tijd minder draaglijk wordt. Volgens New York Magazine kan onze overmatige afhankelijkheid van airconditioners betekenen dat we het warme weer in de loop van de tijd minder goed kunnen handelen. Het is geen verkeerd idee dus om je airco af en toe even uit te zetten, een beetje energie te besparen en je lichaamstemperatuur een kans te geven om zichzelf een beetje te reguleren.

4. Je neusholtes zijn droog

Volgens Dr. Garrett Bennett kunnen droge neusholten door de airco leiden tot een verergering van ademhalingsproblemen, bronchitis en neusbloedingen. ALs je merkt dat je huid uitdroogt en je neusgangen geïrriteerd raken, moet je de airco even uitdoen. Je kunt ook een eenvoudige luchtbevochtiger in de kamer zetten om de vochtbalans in de lucht in balans te houden.

5. Je zet de ramen nooit open

Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het uitschakelen van de airco en het openen van je ramen, kan helpen oude, stagnerende en door bacteriën verspreide lucht naar buiten te laten stromen – terwijl frisse lucht naar binnen gaat. Frisse lucht kan, volgens de Huffington Post, je immuunsysteem een boost geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme