Waarom geven we onze lief een koosnaam? Dit is het antwoord volgens de wetenschap

Persoonlijk Rachelle Abbas 6 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Hoewel onze ‘echte’ naam essentieel is voor onze identiteit, worden we waarschijnlijk vaak anders genoemd door onze geliefden, familie en vrienden: ‘schatje’, ‘lieverd’, ‘lief’ of een afkorting van je naam. Maar waarom eigenlijk?

Ross Grossman, een psychotherapeut uit Los Angeles, legt uit waarom veel mensen de voorkeur geven aan koosnaampjes en hoe meer doelen ze kunnen hebben dan in eerste instantie misschien lijkt.

Genegenheid

Bijnamen duiden op genegenheid, volgens Grossman. Daarom worden de meeste koosnamen gegeven door speciale mensen. ‘Afhankelijk van de koosnaam, kan het ook de aard van de relatie van de gever en de ontvanger aangeven, en vaak ook dat het een relatie is die anders is dan alle andere. Iemand lief of schatje noemen zegt: we hebben iets speciaals dat niemand anders heeft’, merkt Grossman op.

Lees ook: Heb je weleens een van deze ruzies met je partner? Dat is helemaal goed!

Niet alleen maar liefde

Het is niet allemaal liefde of passie als het gaat om koosnamen. De dynamiek van een relatie kan bepalen of koosnamen geschikt zijn (en zo ja, welke) en wanneer dat niet het geval is. Zo zijn we allemaal wel bekend met koosnamen door willekeurige voorbijgangers. Bovendien worden koosnamen ook gebruikt om je zin te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen