Julia van Buuren
Julia van Buuren Voeding 24 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Heeft jouw kind een allergie of intolerantie? Dit zijn de verschillen

Heeft jouw kind last van buikpijn of huiduitslag? Dit kan komen door een reactie op een bepaald voedingsmiddel. Maar is dit dan een allergie of een intolerantie? Wij leggen het verschil uit.

Ongeveer één tot vier procent van de Nederlandse bevolking heeft een voedselallergie of een voedingsintolerantie. Van alle kinderen heeft naar schatting vier tot zes procent een voedselovergevoeligheid.

Antistoffen aanmaken

Bij een voedselallergie treedt het immuunsysteem in werking en worden er antistoffen aangemaakt. Het afweersysteem ziet de eiwitten in het voedingsmiddel namelijk als een schadelijke stof en reageert daarop. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden ook wel allergenen genoemd.

De volgende keren dat het lichaam weer in contact komt met de eiwitten, ontstaat er door die antistoffen een allergische reactie. Dit volgt doorgaans binnen een paar minuten tot een uur. Anafylaxie kan in het ergste geval ontstaan. Dit is een gevaarlijke reactie en kan zelfs dodelijk zijn. Symptomen hiervan zijn dikker wordende lippen, tong/keel, benauwdheid, duizeligheid, flauwvallen en braken. Wanneer deze symptomen opspelen moet het kind direct worden behandeld.

Een intolerantie

Bij een voedingsintolerantie is het afweersysteem niet actief en worden er geen antistoffen aangemaakt. Het lichaam reageert op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze kunnen niet worden verteerd of worden opgenomen door het lichaam. Bij een intolerantie krijg je vooral last als je te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt.  Bij een lactose-intolerantie kunnen de darmen bijvoorbeeld de suiker die voorkomt in melkproducten niet goed verteren. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken, heten ‘triggers’. De reactie treedt meestal pas later op.

Allergie of intolerantie vaststellen

Wanneer jouw kind een erfelijke aanleg heeft is de kans groter dat hij of zij een allergie of intolerantie krijgt. Dit houdt in dat minstens één ouder, broer of zus een aangetoonde voedselallergie of intolerantie heeft.

Er zijn verschillende symptomen bij een voedselallergie en intolerantie. Vooral huid-, luchtweg- en maagdarmklachten komen vaak voor. Toch is het lastig om een allergie of intolerantie vast te stellen, omdat de klachten erg kunnen verschillen per persoon.

Als je merkt dat jouw kind heftig reageert op een voedingsmiddel is het daarom verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergie of intolerantie gaat en kan jullie doorverwijzen naar een diëtist.

Baby pindakaas geven vermindert de kans op een pinda-allergie, blijkt uit onderzoek

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme