Allergie- informatie en symptomen bij kinderen: alles wat je moet weten

Voeding Laura Saija 9 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Allergieën zijn een abnormale reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken geen bedreiging vormen voor het lichaam. Deze stoffen worden allergenen genoemd, en ze kunnen van alles zijn, van pollen en huisstofmijt tot voedsel en huisdieren.

Wanneer het immuunsysteem van een persoon in contact komt met een allergeen, begint het te reageren alsof het een gevaarlijke indringer is. Deze overreactie leidt tot allergische symptomen.

Hoe ontwikkelen allergieën zich?

Allergieën kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar ze hebben vaak genetische componenten. Als een of beide ouders allergisch is, is de kans groter dat hun kinderen ook allergieën zullen ontwikkelen.

De specifieke oorzaken van allergieën zijn complex en kunnen variëren van genetische factoren tot omgevingsinvloeden. Blootstelling aan allergenen gedurende de vroege kinderjaren kan ook een rol spelen bij het ontstaan van allergieën.

Oorzaken van allergieën

Allergieën worden beïnvloed door diverse factoren, waaronder erfelijkheid, hygiëne en levensstijl. Het exacte verband tussen deze factoren blijft echter gedeeltelijk onduidelijk. Laten we hieronder enkele van deze oorzaken nader bekijken.

Allergieën blijken vaker voor te komen:

  • In westerse samenlevingen in vergelijking met ontwikkelingslanden.
  • In stedelijke gebieden in vergelijking met landelijke regio’s.
  • In West-Europa in vergelijking met de meer vervuilde Oost-Europese landen.
  • In samenlevingen waar bewerkt voedsel de norm is, in vergelijking met samenlevingen waar natuurlijk en vers voedsel overheerst.

Hoewel allergie zelf niet erfelijk is, kan de genetische aanleg voor allergieën wel worden doorgegeven in families. Als allergische aandoeningen in de familie voorkomen, neemt de kans toe dat kinderen ook allergische symptomen ontwikkelen.

Bovendien kan een baby zelfs allergieën ontwikkelen als er geen voorgeschiedenis van allergieën in de familie is.

Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij kinderen?

Als ouder is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de gezondheid van je kinderen, en allergieën vormen daarbij geen uitzondering. Allergieën bij kinderen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen invloed hebben op hun dagelijks leven.

1. Voedselallergie bij kinderen

Voedselallergieën behoren tot de meest voorkomende allergieën bij kinderen. Ze kunnen optreden bij baby’s en zich gedurende de kindertijd ontwikkelen. Veelvoorkomende voedselallergenen zijn onder andere pinda’s, noten, melk, eieren, vis en schaaldieren. Symptomen van voedselallergieën kunnen variëren van milde huiduitslag en jeuk tot ernstige reacties zoals anafylaxie, die levensbedreigend kunnen zijn. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je kind mogelijk niet verdraagt en om nauwlettend te letten op voedselallergiesymptomen.

2. Hooikoorts bij kinderen

Hooikoorts, ook wel seizoensgebonden allergische rhinitis genoemd, is een allergie die wordt veroorzaakt door pollen van bomen, grassen en planten. Kinderen met hooikoorts kunnen last hebben van symptomen zoals niezen, jeukende ogen, loopneus en keelpijn, vooral tijdens bepaalde seizoenen. Het is belangrijk om de blootstelling aan allergenen te beperken en indien nodig medicatie te gebruiken om de symptomen te verlichten.

3. Allergie voor insecten bij kinderen

Insectenbeten en -steken kunnen bij sommige kinderen allergische reacties veroorzaken. Bijen, wespen, muggen en andere insecten kunnen allergische reacties veroorzaken zoals zwelling, roodheid, jeuk en zelfs ademhalingsproblemen. Het is van vitaal belang om kinderen bewust te maken van het vermijden van insectenbeten en om te weten wat te doen als ze gestoken worden. In ernstige gevallen kan een adrenaline-auto-injector levensreddend zijn.

4. Allergie voor huisstofmijt bij kinderen

Huisstofmijten zijn kleine onzichtbare beestjes die zich voeden met huidschilfers en zich graag nestelen in matrassen, kussens en tapijten. Kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijt kunnen symptomen ervaren zoals niezen, hoesten, benauwdheid en huiduitslag. Het verminderen van blootstelling aan huisstofmijt kan helpen om de symptomen te beheersen. Dit betekent regelmatig stofzuigen, wassen van beddengoed op hoge temperaturen en het huis goed luchten.

5. Allergie voor huisdieren bij kinderen

Huisdieren zijn een geliefd onderdeel van veel gezinnen, maar sommige kinderen ontwikkelen allergieën voor dierenhaar, huidschilfers of speeksel. Symptomen van allergieën voor huisdieren zijn onder andere niezen, jeukende ogen, loopneus en huiduitslag. Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van een huisdier, maar het verminderen van blootstelling aan allergenen, zoals regelmatig borstelen van het huisdier en het schoonhouden van de leefruimte, kan helpen de symptomen te beheersen.

6. Allergie voor geneesmiddelen bij kinderen

Sommige kinderen zijn allergisch voor bepaalde geneesmiddelen. Deze allergische reacties kunnen variëren van milde huiduitslag tot ernstige overgevoeligheid. Het is van cruciaal belang om te weten welke geneesmiddelen je kind niet verdraagt en om dit te communiceren met zorgverleners. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen en allergische reacties bij medicatiegebruik.

7. Contactallergie bij kinderen

Contactallergie treedt op wanneer de huid in contact komt met een stof waaraan het kind allergisch is. Dit kan variëren van zeep en cosmetica tot metalen zoals nikkel in sieraden. Symptomen van contactallergie zijn onder andere jeuk, roodheid en huiduitslag op de plaats van contact. Het is belangrijk om te achterhalen welke stof de allergische reactie veroorzaakt en deze te vermijden.

Hatsjoe! Last van allergieën binnenshuis? Met deze tips kom je ervan af!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme