Hatsjoe! Last van allergieën binnenshuis? Met deze tips kom je ervan af!

Gezondheid Sophie Nortier 12 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Hooikoorts is een vervelend kwaaltje dat elk jaar weer als een grijze wolk boven de zonnige lente hangt. Je ogen en neus jeuken, je niest je een ongeluk en als je dikke pech hebt voel je je er ook echt koortsig door. Maar deze allergieën haal je dus ook in huis.

Wakker worden met een snotterige neus en jeukende ogen? Met je raam dicht slapen, is dan het devies. Maar wist je dat je een hoop van de pollen van buiten ook meeneemt naar binnen? En dat deze, in combinatie met de normale luchtvervuilingen binnenshuis, er ook voor kunnen zorgen dat je met je raam dicht nog steeds last hebt van allergieklachten?

Tips voor een betere luchtkwaliteit in je huis

Denk je met je hooikoorts ‘veilig’ binnen te zitten, blijft het kriebelen. Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen en de luchtkwaliteit in je huis aan te pakken. En wel met deze tips:

1. Bloem en gezellig groen

Ben jij gek op een huis vol gezellige planten? Of haal je elke zaterdag een mooie bos bloemen? Dan kan kun je dit misschien toch beter even laten. Want als je last hebt van hooikoorts of allergieën, dan kunnen het stuifmeel en de allergenen van de planten en bloemen toch zorgen voor irritaties aan de ogen en luchtwegen.

Heb je ‘s nachts last van een verstopte neus? Een allergie-expert deelt de oorzaken én oplossingen

2. Voorjaarsschoonmaak

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, is deze tip misschien al enorm voor de hand liggend. Maar een grote schoonmaak doet wonderen. Houd het echter niet alleen bij de vloer, want de allergenen zitten letterlijk overal; de bank en stoelen waarop je zit, de gordijnen, je bed.

Gooi alles van tijd tot tijd in de wasmachine en ga er in ieder geval wekelijks even langs met de stofzuiger met hoge zuigkracht. En ja, ook je matras kun je het best wekelijks stofzuigen. Helpt echt tegen allergieën.

3. Doe het ook slim

Superleuk die grote schoonmaak. Maar als je een stofzuiger hebt die alle stofdeeltjes er aan de achterkant weer uitblaast, is het een beetje dweilen met de kraan open. Let er daarom op dat je een stofzuiger met HEPA-filter kiest. Deze filtert namelijk alle allergenen en andere deeltjes uit de lucht.

Waarom een luchtbevochtiger goed is voor je kind

4. Luchtreiniger

Zit je veel binnen? Overweeg dan ook een luchtreiniger aan te schaffen. Deze kan actief alle verontreinigende stoffen uit de lucht halen, zodat je ook tussen de schoonmaakbeurten door zonder geïrriteerde luchtwegen zit.

Zo heeft Dyson de Pure Cool die niet alleen de standaard stofjes uit de lucht haalt zoals pollen en allergenen van planten, maar ook formaldehyde, bacteriën en schimmels en virusdeeltjes. Erg handig.

5. Let op met ramen opendoen

Superlekker die frisse lucht. Maar hoe fris is de lucht echt bij jou buiten? Woon je bijvoorbeeld langs een drukke weg, dan is de kans groot dat je juist vervuilde lucht binnenlaat als je je raam opendoet. Ramen helemaal gesloten is overigens ook geen optie, want je hebt ook ‘verse’ zuurstof nodig in huis. Wat dan wel kan helpen is die luchtreiniger van het puntje hierboven.

8 Alternatieve manieren om de lucht in huis vochtig te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme