Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 24 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je ‘s nachts last van een verstopte neus? Een allergie-expert deelt de oorzaken én oplossingen

Een verstopte neus kan ontzettend op de zenuwen werken, vooral als het je vredige nachtrust verstoort… Zo’n verstopte neus is niet vreemd als je een verkoudheid te pakken hebt of een griepje onder de leden hebt, maar waarom heb je er óók last van als je niet ziek bent?

Een allergie-expert legt uit waarom dit probleem ‘s nachts opspeelt én hoe je er vanaf komt.

De oorzaken van een verstopte neus tijdens het slapen

De allergie-expert Parikh vertelt dat huisstofmijtallergie de meest voorkomende oorzaak is. Dit wil je liever niet horen, maar er zitten miljoenen van deze beestjes in je slaapkamer: op je kussen, beddengoed, matras én onder je bed. Het is om deze reden ook niet zo gek dat je vooral ‘s nachts last hebt van een verstopte neus…

Er zijn ook andere boosdoeners, zoals huidschilfers en haren van huisdieren of schimmel op de slaapkamer. Een gebrek aan luchtvochtigheid kan bovendien ook leiden tot een verstopte neus.

De oplossingen voor een verstopte neus in de nacht

Ja, voor ieder probleem is een oplossing!

1. Verschoon je bed regelmatig

Het is bij voorkeur de bedoeling dat je het beddengoed één keer per week wast. Het is ook goed om de lakens iedere dag te laten luchten, want bacteriën en huisstofmijten hebben een hekel aan kou.

2. Gebruik een anti-huisstofmijt spray

Heb je het idee dat huisstofmijt het probleem is? Een anti-huisstofmijt spray zou de oplossing kunnen zijn! En het zorgt er ook nog eens voor dat muffe geurtjes verdwijnen… Dat zijn twee vliegen in één klap!

3. Houd huisdieren buiten de slaapkamer

De allergie-expert Parikh raadt aan om huisdieren buiten de slaapkamer te houden: ‘s nachts, maar ook overdag. Kan je echt niet zonder je lieve pluizenbolletje slapen? Leg een extra dekentje op het bed, want dat gooi je makkelijker in de was.

4. Gebruik een HEPA-luchtreiniger

Een HEPA-luchtreiniger zorgt voor een schone en gezonde lucht. De reiniger haalt namelijk (fijn)stoffen en andere schadelijke deeltjes zoals huisstofmijt, haar van huisdieren en schimmels uit de omgeving. Op deze manier maakt een verstopte neus geen schijn van kans…

5. Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger kan er ook voor zorgen dat je ‘s nachts geen last meer hebt van een verstopte neus. Dit komt doordat een goede luchtvochtigheid de slijmvliezen in de neus beschermt tegen uitdroging.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme