Experts waarschuwen: kinderen kunnen gehoorschade oplopen door white noise-apparaten

Kinderen Valéry de Voijs 9 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als moeder wil je niets liever dan een goede nachtrust voor jou en je baby. Een white noise-apparaat lijkt dan de perfecte oplossing. Toch zetten experts vraagtekens bij deze machines. Het lijkt er namelijk op dat kinderen hier namelijk mogelijk doof door kunnen worden.

De white noise-apparaten, wie kent ze niet? Voor de sommige gezinnen dé oplossing voor een goede nachtrust. Maar in hoeverre is het gebruik van deze apparaten eigenlijk veilig? Experts hebben er zo hun mening over.

White noise-apparaten

Voor de ouders die geen idee hebben waar we het over hebben: de white noise-apparaten zijn speciaal ontworpen om baby’s gemakkelijk in slaap te krijgen én om ze langer in dromenland te houden. Het apparaat speelt een zogenaamde witte ruis (white noise) af. Dit geluid zou lijken op de geluiden die jouw baby hoorde toen hij in de baarmoeder lag. Dit geluid is voor jouw baby dus heel vertrouwd en kalmerend. De white noise-apparaten spelen op volle frequentie deze ruis af, waardoor je baby andere geluiden niet meer (bewust) opmerkt.

Dit kan vooral handig zijn voor baby’s die moeilijk in slaap komen, of heel onrustig slapen. Zo’n apparaat kun je namelijk gemakkelijk de hele nacht laten aanstaan. Het voordeel van zo’n white noise-apparaat is niet alleen dat baby’s rustiger worden door het geluid, maar het kan ook helpen bij het creëren van een standaard avondritueel. Door iedere avond hetzelfde geluid af te spelen, zullen kinderen weten dat het bedtijd is.

Naast white noise bestaan er ook apparaten die roze of bruine ruis afspelen. Een roze ruis (pink noise) en bruine ruis (brown frequencies) zijn te vergelijken met het geluid van een waterval. Niet alleen kinderen worden rustig van deze geluiden, maar ook volwassenen met stress of ADHD worden rustig van deze ruis-geluiden.

Het risico van de white noise machines

Het klinkt dus als de perfecte oplossing voor slapeloze nachten en onrustige kinderen. Na enig onderzoek hebben experts echter een aantal kanttekeningen bij het gebruik van de apparaten. Het gebruik van de white noise-apparaten zou namelijk oorbeschadiging kunnen opleveren bij kinderen.

Experts leggen aan ABCNews uit dat de apparaten vaak te hard staan. De geluiden in de babykamer mogen namelijk niet hoger zijn dan 50 decibel. Volgens onderzoekers gaan de meeste machines daar over heen.

Veilig gebruik white noise-apparaten

Onderzoekers begrijpen de struggles van slapeloze nachten en weten dat sommige gezinnen enorme baat kunnen hebben van de white noise-apparaten. In dat geval is het vooral belangrijk dat het apparaten tenminste 30 centimeter van de het bedje vandaan staan. Ook is het uiteraard belangrijk dat ouders het volume goed checken.

Deze researchers worden ondersteund door een ander onderzoek waarbij 14 apparaten getest werden. Hiervan vielen 11 exemplaren binnen de gepaste grenzen (van maximaal 50 decibel), terwijl 3 apparaten een volume van 85 decibel hadden. Weer een ander onderzoek onderzocht zes iPhone-apps en acht apparaten en toonde aan dat negen items een hoger volume hadden dan 85 decibel.

Om de onderzoeksresultaten en zorgen van experts kort samen te vatten: de white noise-apparaten kunnen een fantastische oplossing zijn voor de slaapproblemen van jouw kind. Het moge daarbij duidelijk zijn dat ouders verantwoord en voorzichtig moeten omgaan met deze apparaten. Zorg er dus voor dat het geluid niet harder gaat dan 50 decibel, en let erop dat de apparaten ver genoeg (tenminste 30 centimeter) van het bedje staat. Op deze manier kan jouw kind dus prima genieten van white noise.

Sliep je baby altijd goed, maar opeens niet meer? Waarschijnlijk zit je mini in een slaapregressie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme