Alle ins en outs over de 13-wekenecho

Zwanger Laurien Bleeker 10 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De 13-wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen van je baby. Dit is dus een extra check voor de 20-wekenecho.

Benieuwd naar alle ins en outs van deze vroege medische echo? We zetten ze voor je op een rij.

Waarom een echo bij 13-weken?

Deze extra echo is ingevoerd zodat lichamelijke afwijkingen sneller gezien worden: bij 13 weken zwangerschap kan de echoscopist de organen, armen, benen, handen en voetjes, en het zenuwstelsel al zien. Is er een afwijking te zien (dit gebeurt bij ongeveer 5 van de 100 zwangerschappen), dan kan je kiezen voor een vervolgonderzoek.

Beslissing tijdens 13-wekenecho

En omdat je op dat moment 13 weken zwanger bent, heb je wat langer de tijd om na te denken over wat de afwijking inhoudt, hoe ernstig het is of kan zijn/worden, en om eventueel de beslissing te maken om je zwangerschap af te breken. Dit kan tot 24 weken, dus je hebt dan nog 11 weken de tijd om daarover te beslissen, in plaats van slechts 4 weken na de een 20-wekenecho. Afwijkingen die gezien kunnen worden zijn bijvoorbeeld hersen- of hartafwijkingen en een open ruggetje of buikje.

Genieten van de termijnecho

Natuurlijk is het ook gewoon heel fijn om rond de 13 weken je baby nog eens te zien. Er zit namelijk best wat tijd tussen de termijnecho (rond de 11 weken) en de 20-wekenecho. Zijn er bij de 13-wekenecho geen afwijkingen te zien (wat dus het geval is bij 95 op de 100 zwangerschappen) dan kan je heerlijk verder met genieten van dat minimensje in je buik.

18 manieren om het geslacht van je baby te voorspellen zonder echo

Wanneer wordt de 13-wekenecho uitgevoerd?

De 13-wekenecho kan worden uitgevoerd tussen de 12 weken en drie dagen zwangerschap tot 14 weken en 3 dagen zwangerschap. De echo duurt ongeveer een half uur en je krijgt direct van de echoscopist te horen of het goed gaat met je mini.

Is de 13-wekenecho gratis?

Ja, sinds 1 september 2021 wordt de 13-wekenecho gratis aangeboden. De echo is dus niet verplicht, je mag zelf kiezen of je deze wel of niet wil laten uitvoeren. Wel doe je, als je voor de echo kiest, automatisch mee aan een landelijk onderzoek waarmee wordt onderzocht wat voor informatie er uit de 13-wekenecho gehaald kan worden. Je krijgt hier natuurlijk alles over te horen van je verloskundige.

De verschillen tussen echo’s – van vroege echo tot 4D echo – uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme