De wintertijd gaat bijna in: zo went je kind hier alvast aan

Algemeen Laurien Bleeker 10 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Eind oktober, de 31ste om precies te zijn, gaat de klok weer over op wintertijd. Dat betekent dus dat de klok om 03:00 uur ’s nachts een uur achteruit gaat (naar 02:00 uur), in de nacht van 30 op 31 oktober. Je kan dus lekker een uur langer slapen… said no mom ever.

Zo zorg jij dat je kind er minder last van heeft:

Wintertijd

En wellicht staat je kind in plaats van 6 uur, om nieuwe tijd 5 uur naast je bed te popelen om naar beneden te kunnen voor eten, spelen en tv kijken. Want nee, die sterke biologische klok van je mini gaat helaas niet ook een uur achteruit. Wel kan je de overgang zo aangenaam mogelijk maken. Voor beide partijen.

Tip 1: een lekker donkere kamer

De biologische klok van je kindje wordt onder andere bepaald door het licht. Of juist door het gebrek daaraan. Zorg er daarom voor dat er geen straaltje licht door de ramen naar binnen kan vallen, want dat wekt je baby zeker weten. Houd de kamer zo donker mogelijk door verduisterende gordijnen op te hangen bijvoorbeeld.

Tip 2: verschuif die klok alvast

Niet echt natuurlijk, maar probeer een beetje te spelen met de eet- en slaaptijden van je kleintje. Pas je het slaapschema in de dagen ervoor alvast een beetje aan naar de wintertijd, en dan steeds een beetje meer, dan verschuift die biologische klok langzaamaan al een beetje naar de nieuwe tijd.

Onderzoek wijst uit dat we eigenlijk twee keer per dag moeten slapen dus kom maar door met die powernaps

Tip 3: goede slaapjes overdag

Goed slapen overdag, betekent goed slapen in de nacht. Verschuif ook de middagdutjes alvast een beetje, zodat er evenveel tijd tussen het dutje en de nacht blijft zitten.

Tip 4: maak het licht in de kamer

De volgende ochtend, als de nieuwe tijd er is en het is tijd om op te staan, maak het dan lekker licht voor je kindje (met daglicht) of ga meteen naar buiten. Het buitenlicht zal de biologische klok van je kind dan als vanzelf wat verplaatsen. Doe je dit een paar dagen, dan is je kind zo gewend aan de wintertijd.

Waarom een uurtje rust goed is voor de hersenen van je peuter (+ tips)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme