Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 5 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Raak jij ook altijd alles kwijt? Dit kun je eraan doen

In paniek je telefoon zoeken terwijl je aan het bellen bent, voor je voordeur een uur door je tas lopen graven op zoek naar je sleutels en je komt bijna te laat op Schiphol omdat je je paspoort kwijt was? Allemaal herkenbare scenario’s als jij altijd alles kwijt bent. Super irritant natuurlijk! Niet alleen voor jou, maar waarschijnlijk stoort je hele omgeving zich eraan. Waarom raak jij eigenlijk altijd alles kwijt, en wat kun je eraan doen?

Vooral de mensen die dan vragen ‘waar heb je het voor het laatst gezien?’ hebben nou net bepaald een toegevoegde waarde op dat moment (Als je dat namelijk zou weten zou je ze wel vinden, Einstein)

Altijd alles kwijt

De reden dat jij alles kwijt bent is waarschijnlijk omdat je niet zo georganiseerd bent. Als jij jezelf nooit hebt aangeleerd om gestructureerd te zijn is het moeilijk om in één keer die knop om te zetten. Misschien heb jij ook wel een heleboel dingen aan je hoofd, of een (lichte) vorm van ADD of ADHD. Of misschien ben je wel gewoon heel veel aan het dagdromen en let je totaal niet op waar je sleutels laat.

Tips tegen alles kwijt raken

Ook als jij tijdens je studententijd alle aantekeningen constant kwijt was, is het zeker niet te laat om te veranderen. Met een paar kleine aanpassingen zul je niet dat je niet meer alles kwijt bent. Wij bieden trouwens geen garantie, maar het zal in ieder geval een heel stuk minder worden

1. Alles op een vaste plek

Deze tip zal je vast al een miljoen keer gehoord hebben, maar wedden dat het voor het grote gedeelte werkt? Als jij in ieder geval zorgt dat je je sleutels en paspoort altijd op een vaste plek hebt liggen, zul je je daar al geen zorgen meer om hoeven te maken. Voor je telefoon zal dit iets moeilijker gaan

2. Ben bewuster

Een tip uit de psycholoog is ook wel het ‘encoderen van je bezittingen‘ (klinkt chique eh). Wat ermee bedoeld wordt is dat je bewust bent als je iets ergens neerlegt. Als jij je sleutels het tafeltje in de gang legt, zeg dan tegen jezelf ‘ik leg de sleutels hier neer’. Je hoeft natuurlijk niet als een gekkie hardop door het huis te lopen en hier voorwerp aan te spreken, maar het scheelt om bewust te zijn van de plek waar je iets opbergt. Ook als je je auto bijvoorbeeld in een grote garage parkeert helpt het je er bewust van te zijn waar jij je ‘m neerzet.

3. Geen stress

Als jij alles kwijt raakt, zul je uit ervaring weten dat het geen zin heeft om te gaan stressen. Hoe meer jij in paniek raakt, hoe meer jouw hersenen bezig zijn met die stress en zich minder focussen op het vinden van je bankpas.

4. Stel een tijdslimiet op

Je kunt jezelf helemaal gek maken. Je zou namelijk toch zweren dat je die spijkerbroek vorige week nog in je kast hebt gezien! Laat ik je nu alvast vertellen: het heeft geen zin om die hele kleerkast ondersteboven te halen, en die wasmanden ook mee te nemen. Je mag je kleding best grondig doorzoeken, maar stel wel een tijdslimiet voor jezelf op. Die broek komt echt wel boven water, dus het is een beetje zonde van je vrijdagavond om het hele huis op z’n kop te zetten (en het vervolgens weer op te moeten ruimen)

5. Vraag om hulp

Deze tip is vooral bedoeld voor de koppigen onder ons. Als jij namelijk te eigenwijs bent om hulp te vragen, of het moeilijk vind om toe te geven dat je iets kwijt bent, kan het enorm schelen als iemand met je mee wilt zoeken. Misschien heeft je vriend je telefoon net op de badkamer gezien. Ben jij het type dat eerst gilt dat je alles kwijt bent voordat je je eigen ogen gebruikt?

Yes: nóg meer bewijs dat seks goed is voor je brein (je geheugen wordt er beter door)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme