Anne viert haar dochters eerste menstruatie: ‘Niet de reactie waarop ik hoopte’

Persoonlijk Valéry de Voijs 11 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Anne (43) verrast haar dochter met een cadeautje als ze voor het eerst ongesteld wordt. Een eerste menstruatie moet volgens Anne namelijk gevierd worden. Toch krijgt ze niet de reactie waarop ze had gehoopt, vertelt ze aan onze grote zus J/M Ouders.

“Het is inmiddels alweer dertig jaar geleden dat ik mijn eerste menstruatie kreeg. Mijn moeder vond het leuk om mij toentertijd te verrassen met een zelfgebakken taart. Ik vond het wel geinig en besloot hetzelfde later voor mijn dochter te doen.

Mijn dochter hield van jongensdingen

Mijn dochter is altijd heel jongensachtig geweest. Op de basisschool had ze enkel jongensvrienden; de meisjes vond ze maar irritant. Ook droeg ze nooit jurkjes of rokjes en van strikjes in haar staart moest ze al helemaal niets hebben. Mijn man en ik vonden het allemaal best. Of ze nu op ballet of voetbal ging; als ze maar gelukkig was.

Tijdens de brugklas zagen we echter een verschil in haar gedrag. Ze kreeg vriendinnen en kocht zelfs haar eerste lipgloss. Ook vroeg ze of we een string konden kopen. Haar klasgenoten droegen namelijk ook strings en dit vond ze mooier staan. Ik moest even wennen, maar tegelijkertijd vond ik het gezellig. Eindelijk kon ik de dingen doen die ik vroeger met mijn eigen moeder deed. Shoppen, nagels lakken of elkaars haren verven: het waren kleine maar nostalgische dingetjes voor mij.

Tegen het einde van de brugklas besloot mijn dochter om haar voetbalschoenen in te ruilen voor een hockeystick. Dit betekende ook dat ze een sportrokje moest dragen. Tot mijn verbazing had ze daar helemaal geen moeite mee. Ze vond het zelfs wel leuk staan, gaf ze toe.

Een paar maanden later werd mijn dochter voor het eerst ongesteld. Ze had die dag al de hele middag last van krampjes. Zelf dacht ze dat ze zich druk maakte om een proefwerk, maar stiekem dacht ik dat het haar eerste menstruatie kon zijn. Na het avondeten kreeg ze dan ook haar eerste bloeding. Op dat moment leek ze er redelijk rustig en nuchter onder. Ik heb haar uitgelegd hoe ze een tampon of maandverband kon gebruiken.

Een eerste menstruatie moet gevierd worden

De dag erna ben ik ’s ochtends in alle vroegte naar de bakker gegaan om haar lievelingsstaart te kopen. Naast de velvet taart kocht ik ook een zilveren armbandje met bijpassende oorbellen bij de juwelier. Deze cadeautjes had ik bij haar bord gelegd toen ik de tafel dekte voor het ontbijt. Ik had verwacht dat mijn dochter het leuk zou vinden, of in ieder geval het gebaar zou waarderen.

Mijn dochter kon het helaas totaal niet waarderen en werd zelfs boos bij het zien van de cadeautjes. Ze vond de cadeautjes overdreven en vond dat een menstruatie niet gevierd moest worden. Ze is zonder ontbijt de deur uitgegaan en heeft haar cadeautjes niet uitgepakt. Jammer natuurlijk, want ik ben nog steeds van mening dat een eerste menstruatie best gevierd mag worden. Het is een teken van vruchtbaarheid; iets waar je, naar mijn mening, juist heel trots op mag zijn.”

Menstruatieproducten zouden gratis moeten zijn voor kinderen: ‘Haalt schaamte weg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme