Anoniem: ‘Mijn dochter probeert mij en mijn ex weer bij elkaar te krijgen.’

Persoonlijk Lisa van den Akker 31 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Voor kinderen is een scheiding vreselijk, maar de een gaat er anders mee om dan de ander. Wat als je dochter continu blijft proberen om jou en je ex weer bij elkaar te krijgen? Deze moeder maakt het mee.

‘Toen we mijn dochter ruim een jaar geleden vertelde dat we gingen scheiden reageerde ze in eerste instantie koeltjes. Ze zei dat ze ons had horen praten een paar dagen ervoor en dat ze het daarom eigenlijk al wist. Vervolgens ging ze door met televisie kijken. Mijn man en ik keken elkaar verward aan, wat moesten we hier mee? Ik had gerekend op tranen en woede, maar zo’n onverschillige houding verraste me volledig.

Enige dochter

Emma is onze enige dochter, ze is dertien, en is, laat ik het maar eerlijk zeggen, een beetje verwend. Ze is ons oogappeltje en krijgt bijna altijd haar zin. Natuurlijk is ze ook heel erg lief en behulpzaam, naar ons en naar anderen toe. Maar ze is wel gewend te krijgen wat ze wil.

Mijn man Frank en ik zijn twintig jaar samen geweest, zwanger worden ging voor ons niet vanzelf. Het was een slopend traject voordat ik eindelijk in verwachting raakte van Emma. We besloten dan ook samen om niet voor een tweede kind te gaan. Dat allemaal nog eens doorstaan zou ons opbreken.

Wat we ons niet goed realiseerde was dat het ons eigenlijk al had opgebroken. Seks hadden we al een hele tijd niet meer, voor mijn gevoel was het zinloos. Frank vond dat moeilijk en deed ook geen pogingen meer. En op die manier verdween langzaam de intimiteit uit onze relatie. Jarenlang leefde we als broer en zus. We hadden weinig ruzie, hadden het leuk met zijn drietjes, en waren voor buitenstaanders een perfect gezin. Toch wisten we diep van binnen dat het tussen ons niet goed zat. Alleen negeerde we dat liever, omwille van ons gezinsleven.

Gezoend met een ander

Tot die ene dag, Frank kwam laat thuis, hij had een netwerkborrel gehad en was duidelijk aangeschoten. Ik zat op de bank toen hij binnenkwam en ik zag meteen dat er iets mis was. Niet omdat hij aangeschoten was, maar omdat zijn gezicht verstarde toen hij mij zag.

Hij ging naast me zitten en barste in tranen uit. Frank vertelde tussen het snikken door dat hij zojuist had gezoend met een andere vrouw. Het stelde niets voor zei hij, maar het had hem wel de ogen doen openen. Hij miste intimiteit.

Die nacht sliepen we nauwelijks, we praatte en praatte. We deden zelfs een poging om intiem te worden. Maar zodra Franks lippen mijn hals raakte voelde ik rillingen over mijn rug. Alsof je beste vriend of je broer je probeert te verleiden. Zo voelde ik het. Voor Frank gold hetzelfde, en dus besloten we die nacht dat het tijd was om te scheiden.

Scheiden

Een kleine week later vertelde we het aan Emma, en twee maanden later vertrok Frank naar een huurwoning een straat verderop. Frank en ik gaan nog goed met elkaar om, we hebben beide vrede met de situatie, hoewel het best even zoeken is zijn we nog steeds vrienden.

Emma, die eerst onverschillig leek begon te veranderen toen Frank eenmaal was vertrokken. Telkens belde ze Frank om even langs te komen als ze bij mij was. En andersom. Omdat we snapte dat het moeilijk voor haar was deden we dat ook. We kwamen veel bij elkaar over de vloer en aten regelmatig met zijn drieën.

Romantisch diner

Maar de maanden gingen voorbij, en Emma bleef hetzelfde gedrag vertonen. Daar bovenop hoorde ze ons ook uit over het begin van onze relatie. Zette ze muziek op van onze bruiloft en wilde ze zelfs met me gaan shoppen voor ‘sexy’ kleding. Op een avond was het weer zover, ze wilde voor ons koken. Stak kaarsen aan en bleef zelf in de keuken terwijl Frank en ik aan tafel zaten te eten met romantische muziek op de achtergrond.

Die avond riepen we haar bij ons. We legde nogmaals uit dat een romantische relatie er voor ons niet meer in zat maar dat we wel graag verder wilden als vrienden. Emma haalde haar schouders op en zei dat ze het begreep. Maar een paar dagen later gaf ze me toch weer een boeket met bloemen uit naam van Frank. Waar Frank later niets vanaf bleek te weten.

Frank en ik zijn nu ten einde raad, hoe dringen we tot haar door? Moeten we elkaar dan helemaal niet meer zien voorlopig? We willen alles zo harmonieus mogelijk laten verlopen maar weten echt niet meer waar we goed aan doen?’

Lees ook:

Anoniem: ‘Ik hoorde dat mijn vriend was vreemdgegaan en bedroog hem toen met zijn beste vriend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme