Sophie Nortier
Sophie Nortier Persoonlijk 7 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Anoniem: ‘Ik verloor mijn beste vriendin aan de liefde’

Misschien kennen jullie elkaar al sinds de basisschool of zijn jullie pas sinds een jaar dik bevriend. Maar niemand kent jou beter, maakt je zo erg aan het lachen en begrijpt je als geen ander als je beste vriendin.

Jullie zijn onafscheidelijke soulmates en niets of niemand komt tussen jullie. Tenminste, daar ga je van uit. En stiekem hoop je dat ook, want je kunt je geen leven zonder jouw beste vriendin voorstellen. Niets is echter vanzelfsprekend; er kunnen gebeurtenissen plaatsvinden waarbij jullie vriendschap flink op de proef wordt gesteld of jullie band een andere wending krijgt. Het overkwam deze vrouw die haar beste vriendin verloor aan de liefde.

Onafscheidelijk

‘Op de middelbare school had ik een beste vriendin met wie ik alles samendeed. Sterker nog; we leefden samen, we werkten samen en we spendeerden alle weekenden met elkaar. We zongen liedjes terwijl we samen naar de klas liepen, zonder enige zorgen. We deelden dezelfde voornaam en onze verjaardagen werden slechts door een paar dagen van elkaar gescheiden. Ook hadden we door de jaren heen verkering met verschillende jongens van onze school. Maar dit was niet meer dan kalverliefde; geen enkele jongen kwam tussen onze vriendschap in.’

Tot ik in het laatste jaar van onze middelbare schoolleven mijn droomman tegen ‘t lijf liep. Het was liefde op het eerste gezicht, een typisch gevalletje “wanneer je het weet, dan weet je het.”. Op dat moment veranderde een hoop, binnen de kortste keren bevond ik me in een serieuze relatie en binnen zes maanden was ik zelfs verloofd. Mijn beste vriendin was het hier overduidelijk niet mee eens. Ze wees me er schaamteloos op dat ik een grote fout beging. Hoewel ik haar eerlijkheid altijd waardeerde voelde dit als een flinke steek. Juist nu ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven begon stond zij niet aan mijn kant.

Een gebroken hart

Langzaam maar zeker vervaagde onze band en kreeg ik het gevoel dat ik moest kiezen tussen mijn beste vriendin of de liefde van mijn leven. Nog voor de kans kreeg om hier goed over na te denken maakte mijn beste vriendin de keuze voor mij. Ze stopte met bellen en reageerde niet op mijn berichtjes. Ik vernam al gauw niets meer van haar. Het deed pijn, verschrikkelijk veel pijn. Zodanig dat ik moest rouwen om haar alsof ze overleden was. En zo voelde het ook, want in één klap was ze volledig uit mijn leven verdwenen. En het ergste was dat ik hier helemaal niets aan kon doen.

Ik schakelde een relatie expert in met wie ik mijn verdriet kon bespreken. Zij legde me uit dat niets moeilijker is dan het verbreken van een vriendschap die je eigenlijk niet wil verbreken. Je weet in je hart wel dat het klaar is, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook vertelde ze me dat sommige vriendschappen het niet meer waard zijn om aan te houden. Als je vriendin je manipuleert of je relatie met anderen – zoals een andere vriendin of je partner – probeert te saboteren, is het tijd om afscheid te nemen.

Echte vriendinnen

Een echte vriendin gunt je al het geluk van de wereld en heeft dus het beste met je voor. Als jouw vriendin echt om je geeft support zij je juist in je relatie. Sommige vriendinnen voelen zich aan de kant gezet of kampen met jaloerse gevoelens. Het zijn hun eigen onzekerheden die de vriendschap in gevaar brengen. Wanneer je vriendschap je meer negativiteit oplevert dan positiviteit weet je hoe laat het is. Daarom besloot ik me bij haar keuze neer te leggen en haar niet te overtuigen om onze band te lijmen

Hoewel het moeilijk is om in dit feministische tijdperk toe te geven dat je je BFF hebt gedumpt voor een man, doe ik het toch. Hij is ten slotte de persoon met wie ik de rest van mijn leven wil delen en met wie ik een gezin wil starten. Mijn vriendschap was erg belangrijk voor me en ik gaf echt om haar. Maar ik wist gewoon dat ik met haar moest breken als ik als individu wilde groeien en mijn relatie niet op het spel wilde zetten.

Toentertijd was ik jong en gaf ik mezelf de schuld. Ik wist niet zeker of ik de juiste dingen zei of deed om onze vriendschap sterk te houden. Nu weet ik wel beter! Mijn geliefde is niet alleen mijn partner, maar ook mijn allerbeste vriend. Onze relatie was dé relatie waar ik in moest investeren. Het enige waar ik me nu nog rot over voel is dat mijn beste vriendin geen onderdeel meer uitmaakt van mijn geluk.’

Lees meer persoonlijke verhalen over vriendschap:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dailymom

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme