11 x Zo ben jij de coolste van alle schoolpleinmoeders

Kinderen Merel Schut 7 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Het schooljaar is weer in volle gang en de ritjes van en naar het schoolplein slijten er weer in. Met de taferelen op het schoolplein in De Luizenmoeder nog op ons netvlies, maneuvreer jij je tussen alle schoolpleinmoeders en knutselwerkjes door. Wij geven je elf tips om de coolste moeder van school te worden.

1. Gedraag je in het verkeer

Breng en haal jij je kind met de auto of op de fiets? De drukte rondom school en de drukte in je eigen agenda maken dit niet altijd een prettige cocktail. Dat haalt niet altijd het beste in ons naar boven. Wees je bewust je eigen gedrag. Houd je aan de verkeersregels, geef eens wat vaker met een glimlach op je gezicht voorrang aan andere schoolpleinmoeders en houd rekening met andere weggebruikers. Echt, het levert je positieve energie op.

2. Zoek een klik

Je hoeft echt geen vriendschap op te bouwen met alle moeders op het schoolplein of elke naam te onthouden, maar het komen en gaan op het schoolplein gaat nou eenmaal gepaard met veel sociale interactie. En soms met de nodige drama. Houd je vooral verre van dat laatste, maak een gezellig praatje en probeer je op die manier soepel een weg te banen door het sociale verkeer.

3. Scoor punten bij de kinderen

Je weet hoe je met kinderen omgaat en hoe je tegen ze praat. Schenk dus ook aandacht aan de andere kinderen uit de klas van je kind. Als een andere ouder leuk met jouw kinderen omgaat, spreekt het vanzelf dat je die vader of moeder ook wel mag. Zo werkt het dus andersom ook.

4. Small talk

Jep, we verdwijnen soms het liefst even in onze telefoon, maar small talk kan je echt helpen. Je zult deze ouders de komende jaren namelijk regelmatig treffen op het schoolplein. Toon een beetje interesse in de ander, vraag naar vakanties, verbouwingen of ander veilig terrein. De kans is groot dat je volgende keer weer een haakje ziet om naar te vragen.

5. Doei!

Je weet wanneer een gesprek over is dus schroom niet om gewoon je hand op te steken ter afscheid. We hebben het allemaal druk en we moeten na school door naar balletles of voetbal. Houd het kort.

6. De coole moeder-look

Kijk, je hoeft je niet in make-up en gala-outfit te hijsen als je naar het schoolplein gaat, maar check toch even de spiegel voor je weggaat. Een slordige knot of joggingbroek kan best, maar door net even die trui met vlek om te ruilen voor een schone, rock jij die ‘coole moeder-look’. Trek je verder niet zoveel aan van wat anderen zouden vinden.

7. Je kent je plaats

Realiseer je wanneer het goede moment is voor een praatje met de leraar, en vooral wanneer niet. Je kunt de boel namelijk onnodig ophouden door de leraar op te eisen of even die preek af te steken tegen je kind. Jij wilt niet degene zijn die de opstopping voor de deur veroorzaakt.

Denk weer even aan Juf Ank die zo nu en dan de deur gedecideerd dichttrok voor de neus van een overbezorgde moeder. Dat wil je niet laten gebeuren.

8. Ken de regeltjes

Jij weet welke formulieren je in moet leveren en vooral: wanneer. Jij weet hoe laat je wordt verwacht en dat te vroeg komen niet altijd gewenst is. Je wilt niet de moeder zijn die zich eindeloos excuseert omdat ze geen printer heeft of  geen weet had van dat inschrijfformulier.

9. Je helpt nieuwe schoolpleinmoeders

Omdat jij in de geoliede machine meedraait, steek je andere nieuwe moeders op school ook de helpende hand toe. De nieuweling stel je op de hoogte van de ongeschreven gedragsregels en gebruiken. Ook stel jij je kinderen voor aan de nieuwe kindjes.

10. De regels gelden ook voor jou

Na het ophalen of afzetten van schoolgaande kinderen, hebben moeders en vaders vaak al een volgende bestemming. Je bent namelijk niet de enige met een volle agenda. Houd de boel dus niet onnodig op en vraag niet om uitzonderingen.

11. Leef mee

Oké, zij pikte je parkeerplek in en door een duw van die andere moeder liet je een knutselwerkje kapot vallen. Heb een beetje compassie voor al die andere schoolpleinmoeders. Ook zij doen elke dag hun best om het huishouden en work-life draaiende te houden tussen alle bezoekjes aan school door.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme