Geboortevlekken bij baby’s: alles over een archipelvlek

Kinderen Rachelle Weiler 8 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent of net een baby op de wereld hebt gezet, wil je niets liever dan dat het gezond is. Toch kunnen kleintjes bij of na de bevalling geboortevlekken hebben. Eén daarvan is een archipelvlek.

Als ouder is het heel logisch dat je misschien schrikt als je een geboortevlek bij je baby ontdekt. Maar deze hoeven lang niet altijd ernstig te zijn. Sommigen zijn ook goed behandelbaar of trekken vanzelf weg. In dit artikel geven we informatie over de archipelvlek.

Wat is een archipelvlek?

Een archipelvlek is een donkere vlek, die soms zelfs blauwachtig aan kan doen, die vaak op de rug of billen van een baby te zien is. De vlek is vaak ovaal van vorm en kan behoorlijk in grootte verschillen. Je kindje heeft geen last van de vlek, en deze is altijd onschuldig.

In de volksmond werd de archipelvlek ook wel eens ‘Mongolenvlek’ genoemd. Deze naam dankt de vlek echter aan Mongoolse mensen, omdat de vlek zich bij hen vaak voordeed. Het heeft niets te maken met het syndroom van Down.

De archipelvlek doet zich veel vaker voor bij baby’s met een donkere huid. Het is een stukje huid waar de pigmentcellen veel actiever en geconcentreerder zijn dan op andere plekken. Hierdoor ontstaat een donkere kleur.

archipelvlek-mongolenvlek
Bron: huidarts.nl Huidarts.nl

Behandeling van een mongolenvlek

Gelukkig is een archipel- of mongolenplek niets ernstig. De vlek ontstaat meestal vlak na de geboorte. Sommige baby’s worden er mee geboren. De vlek wordt in het eerste jaar meestal groter. Daarna vervaagd de vlek, totdat deze bijna niet meer zichtbaar is.

Als ouder is het logisch dat je van een archipelvlek schrikt. Het heeft een heftige donkere kleur, die soms zelfs op een serieuze blauwe plek kan lijken. Door deze misvatting wordt er soms gedacht aan kindermishandeling, terwijl hier helemaal geen sprake van is. De archipelvlek blijft namelijk lang dezelfde kleur en is totaal niet pijnlijk voor het kindje.

Geboortevlekken bij je baby: wat is een aardbeienvlek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen