De babyuitzet van Lieke (35): ‘Door een heftig ongeluk vind ik de autostoel belangrijk’

Zwanger Jana Witteman 5 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Nydia, die erg blij was met het ledikant, ook al slapen de kinderen bij haar en haar partner in bed.

Bio van Lieke

Leeftijd: 35 jaar
Beroep: Verpleegkundige in opleiding
Kinderen: Meike (3) en Femke (1)
Kosten babyuitzet: Zo’n 1000 euro

De babyuitzet van Lieke

Lieke is bezig met de opleiding tot verpleegkundig. Ze verdient een leerlingensalaris, maar doet al een tijd over de opleiding. “In de tussentijd ben ik twee keer zwanger geworden.”

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“We hebben veel aan vrienden gevraagd: wat is er nu echt nodig? Wat is handig? Koop niet direct teveel, was het advies. Daarnaast hebben we – ook vanuit duurzaamheidsoogpunt – gekeken wat we tweedehands zouden kunnen aanschaffen en wat we daar fijn in vinden. Alles valt of staat bij wat je zelf fijn vindt.”

“Wij woonden nog niet zo heel lang samen, toen Meike geboren werd. Voor de inboedel konden we dus putten uit twee huishoudens. Ik had bijvoorbeeld een kastje wat we later als commode hebben gebruikt. Qua formaat is die net wat hoger dan een gebruikelijke commode, maar het werkt prima. In de kinderkamer matcht niet alles perfect, maar qua kleuren staat het mooi bij elkaar.”

Hadden jullie een begroting gemaakt op voorhand?

“Nee, dat niet. Maar we hebben wel even bij het Nibud gekeken wat een ouder gemiddeld kwijt is. Dat werd geschat ergens tussen de 1500 en 2000 euro. Alles waar bedrijven baby voor kunnen zetten, dat stijgt enorm in de prijs. De babymarkt behoort natuurlijk tot de 3-B’s: bruiloften, begrafenissen en baby. Die markten zijn ontzettend duur.”

“We hebben de kosten redelijk verspreid. De babyfoon hebben we bijvoorbeeld pas gekocht toen Meike al geboren was. De flessenwarmer hebben we ook later aangeschaft. Veel aankopen hebben we mee gewacht tot het nodig was.”

De babyuitzet van Gina: ‘Alleen aan kleding heb ik al 2000 euro uitgegeven’

Schrok je van de babymarkt?

“Op sommige vlakken wel: bijvoorbeeld wat betreft de autostoel en de kinderwagen. Je wil dan toch voor veilig gaan, zeker wat betreft de autostoelen. Een van de duurste aankopen die ik gekocht heb als vervolgautostoel is de BeSafe Izi Turn. Die kost ruim 600 euro. Ik ben daar wel heel blij mee, want ik heb zelf op mijn 19e een heftig auto-ongeluk gehad. Als ik niet in een goed beschermde auto had gezeten, dan was ik er niet meer geweest. Je kinderen zijn het kostbaarste wat je hebt, dus daar ben ik heel zuinig op.”

Wat hebben jullie nieuw gekocht?

“Veel spullen voor de babykamer hadden we al. Maar het ledikant en matras hebben we bij de Kindercompany – een babywinkel ergens in een gat in de buurt – gekocht. Het was daar rustig en we werden goed geholpen. Het ledikant en matras waren een investering. Samen met de eerste dekjes hebben we daar 485 euro aan uitgegeven. Dat was voor ons ook meteen de duurste aankoop van de babyuitzet. We vonden het een prettig idee dat nieuw aan te schaffen. Dan weet je zeker dat er niet al heel vaak in gehuild of gepoept is, of dat er een gekke vloek op zo’n bedje rust.”

Hebben jullie ook spullen tweedehands gekocht?

“De box en het wipstoeltje hebben we tweedehands gekocht. Veel spullen voor bij de oma’s en opa’s thuis hebben we ook online tweedehands gevonden. De kinderen gaan allebei een dag in de week naar beide opa’s en oma’s, dus het is fijn als zij de nodige spullen ook in huis hebben. Mijn schoonouders zijn zelf op zoek gegaan via online weggeefhoeken, dus dat heeft haast niets gekost. Mijn eigen ouders hebben voor een kleine prijs spullen overgenomen van mijn nichtje.”

Hoe zit het met de kinderwagen?

“Dat was een lange zoektocht. Daar zijn we als eerste mee begonnen, maar is ongeveer de laatste aankoop geweest voor de geboorte. Mijn partner en ik waren het niet eens over wat we belangrijk vonden. Ik wilde graag alvast een dubbele kinderwagen voor als er een tweede zou komen. Voor mijn partner hoefde dat niet en uiteindelijk hebben we dat dus niet gedaan. Het gevolg? Met de tweede wilden we alsnog een dubbele kinderwagen, dus nu hebben we heel luxe twee kinderwagens. Een dubbele, en een enkele die we ook nog veel gebruiken.”

“Beide wagens hebben we gekregen. De eerste was een Bugaboo Cameleon. Die kregen we van de ouders. De dubbele kinderwagen, een Bugaboo Donkey hebben we gekregen van mijn broer, hij vond dat toch echt nodig voor ons.”

Welke vondst ben je het meest blij mee?

“Ik was heel blij met het bedje, ook al slapen ze er allebei eigenlijk nooit in”, lacht Lieke. “Ze slapen bij ons in bed. Meike heeft nog wel wat in het ledikant geslapen, maar de jongste wil daar echt niet slapen. We hebben ook een co-sleeper staan, maar daar ligt de jongste eigenlijk ook weinig in. In het begin lag ze aan het begin van de nacht wel vaak in de co-sleeper, maar gedurende de nacht komt ze dan toch in bed. Ik vind dat ook prettig voor mijn eigen gemak.”

“We hebben twee tweepersoonsbedden: ons eigen bed en het logeerbed. Meestal slaap ik met Femke in ons eigen bed en slaapt mijn partner met de oudste in het logeerbed. We hebben voor onze oudste dochter inmiddels ook een eenpersoonsbed. Meestal begint ze de laatste tijd de nacht in haar eigen bed, maar later komt ze dan toch naar het andere bed. Wie weet kunnen de kinderen straks met elkaar op één kamer, als ze toch gewend zijn aan samen slapen. Gelukkig vinden mijn partner en ik het op deze manier allebei geen probleem, dat scheelt.”

Heb je nog een tip voor andere ouders?

“Koop niet te veel. Het is prima om de kosten te spreiden over een langere periode en kijk wat belangrijk is voor jouw kind. Een andere fijne tip die ik ooit zelf heb gekregen: verzamel zo veel mogelijk moeders om je heen. Bespreek twijfels met elkaar. Iedere moeder weet hoe hard het werken is om alles voor elkaar te krijgen. Je hebt er veel aan om kleine dingen met elkaar te bespreken, al gaat het over wassen op 30 of 40 graden. Ik ben zelf ook lid van verschillende forums waar we elkaar helpen. Moederforum vind ik een fijne plek.”

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme