Ontdek welke namen een voorsprong geven aan je kind op weg naar succes

Zwanger Sanne Verweij 5 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Er zijn ondertussen meerdere onderzoeken geweest naar de naam van een kind en de invloed daarvan op de rest van zijn leven. Om jezelf niet al te bang te maken voor het kiezen van de (achteraf) verkeerde naam, vertellen wij je welke namen wel of juist niet voor het succes van je kind kan zorgen.

Om je ervan te weerhouden een naam te kiezen die later geassocieerd blijkt te worden met weinig succes, is er deze lijst.

Deze namen zorgen voor meer succes

Het zal je verbazen hoeveel invloed een naam soms kan hebben.

Makkelijk uit te spreken

Als je naam makkelijk uit te spreken is, vinden mensen je leuker. Onderzoekers van New York University ontdekten dat mensen met makkelijk uit te spreken namen vaak een hogere positie hebben bij hun baan.

Veelvoorkomende witte namen

Als je naam vaak voorkomt, word je eerder aangenomen bij een baan. Mensen met vaak voorkomende namen worden eerder leuk gevonden en daardoor dus ook nog eens eerder aangenomen. Ook worden witte namen eerder aangenomen. Helaas worden namen zoals Lakisha en Jamal nog steeds minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Vrouwen met genderneutrale namen

Genderneutrale namen kunnen goed uitpakken voor vrouwen, waardoor ze meer kans hebben om te slagen met bepaalde beroepen. Zeker in het werk waar vooral mannen voorkomen zoals bouwkunde, kunnen vrouwen met genderneutrale namen succesvoller zijn.

Jongens met korte namen

Namen met één lettergreep worden eerder geassocieerd met hoge posities. Zo komen Bob en Jack bijvoorbeeld vaker voor in CEO posities.

Impopulaire namen

Jonge mensen met onpopulaire namen hebben meer kans om in het criminele circuit te belanden. Daarnaast worden ongewone namen geassocieerd met jeugdcriminaliteit. Onderzoek toont een verband, maar niet per se dat de naam echt de oorzaak hiervan is. Waardoor dit kan komen? Een theorie is dat mensen met impopulaire namen anders behandeld worden.

Jongens met meisjesnamen

Een jongen met een meisjesnaam kan vaker geschorst worden van school dan een jongen met een jongensnaam. Hoe dat kan? Jongens met namen die normaal aan meisjes gegeven worden, misdragen zich meer (op de middelbare school) en verstoren vaker hun klasgenoten. Ook gedragsproblemen kunnen in verband gebracht worden met meer disciplinaire problemen en lagere testscores.

Achternamen

Namen die ‘koning’ betekenen

Met een nobele naam heeft jouw kind meer kans om later te werken in een hoge positie. Duitse namen werden bestudeerd en wat blijkt? Achternamen die koning of keizer betekenden, hadden meer leidinggevende posities dan achternamen zoals kok of boer.

Alfabet

  • Ligt je achternaam dichterbij het begin van het alfabet? Dan heb je meer kans om op een ‘betere’ school of opleiding terecht te komen.
  • Mensen wiens achternaam dichterbij het eind van het alfabet staat, krijgen vaker hogere testscores.
  • Als je achternaam dichterbij het eind van het alfabet staat, ben je eerder een impuls koper. Speculaties zijn dat zij eerder op kortingen afgaan, omdat ze altijd aan het einde van de (klassen)lijst stonden.

Romy (29): ‘Ze ging er met mijn favoriete babynamen vandoor’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme