Romy (29): ‘Ze ging er met mijn favoriete babynamen vandoor’

Persoonlijk Laurien Bleeker 12 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je van jongs af aan al weet dat je moeder wilt worden en zelfs al een namenlijstje voor je toekomstige kinderen hebt gemaakt, dan komt het nog harder aan als een ‘vriendin’ die babynamen gebruikt voor haar eigen kinderen. Het overkwam Romy: “Ik wist niet wat ik hoorde toen ze de namen van haar tweeling aan me vertelde.”

Romy (32): “Al sinds ik het me kan herinneren wil ik moeder worden. Ik was ook altijd in de weer met poppen: schone luier aan, nieuwe kleertjes aan, flesje geven, kleertjes weer uit. Andere kleren aan, haha. En natuurlijk ging ik nergens heen zonder mijn poppenwagen met pop én tas met spulletjes.

Toen ik wat ouder werd, speelde ik vadertje en moedertje met vriendjes en natuurlijk was ik altijd de moeder die zorgde voor de baby. Op een gegeven moment had ik een lijstje met babynamen, die namen veranderden wel steeds, maar ik gebruikte ze voor al mijn poppen. Na een tijdje was ik te oud om met de poppen te spelen, maar als iemand vroeg wat ik later wilde worden, dan was het antwoord steevast ‘moeder’.

Mijn lijstje met babynamen deelde ik met een vriendin

Vijf kinderen wilde ik, drie meisjes en twee jongens. Het liefst ook in die volgorde. En de namen, die had ik al klaar liggen op een stuk papier. Naarmate ik ouder werd, bleven deze namen bestaan. Het waren echt mijn lievelingsnamen en ik bewaarde ze dan ook zorgvuldig. Niet meer op een stuk papier, maar in mijn telefoon.

Een keer liet ik ze aan een vriendin zien, toen waren we inmiddels een jaar of 26 hoor. We hadden het over kinderen en moeder worden, want nog steeds was dat een grote wens van mij, en dus over babynamen. We lieten elkaar weten wat de babynamen waren die we mooi vonden. Dat doe je wel eens toch, met een vriendin. Natuurlijk niet wetende wat er daarna zou gebeuren.

Het was denk ik ongeveer een jaar later dat diezelfde vriendin mij vertelde dat ze zwanger was. Natuurlijk was ik superblij voor haar! Ze was al een tijd samen met haar vriend en ik wist dat ze ook graag een kindje wilden. Wij waren ook ‘bezig’ met zwanger worden, maar het was tot dan toe nog niet gelukt. Een steek van jaloezie kon ik dan ook niet bedwingen, maar dat leek me ook wel logisch: ik wilde het ook gewoon heel graag.

Ik wist niet wat ik hoorde toen ze de namen van haar tweeling vertelde

Toen mijn vriendin bijna uitgerekend was, ze kreeg een tweeling trouwens, was ik ondertussen ook zwanger. Het was gelukt en ik was dolblij. Als alles goed zou gaan, zouden we over een paar maanden een meisje in ons gezin erbij hebben. Geweldig vond ik het en natuurlijk stond de naam al vast: de eerste naam van mijn lijstje favoriete babynamen!

Maar toen gebeurde er iets waar ik nog steeds boos om kan worden. Mijn vriendin beviel van twee prachtige, gezonde kindjes: een jongen en een meisje. Maar blij kon ik niet zijn, want ze hadden beide een naam uit mijn lijstje, waaronder de naam die ik aan mijn dochtertje wilde geven. Daarbij was ik niet alleen boos, maar ook teleurgesteld én verdrietig. Ik had haar in vertrouwen genomen door mijn favoriete namen te delen met haar en die heeft ze gewoon ingepikt.

Ik weet het, het zijn maar namen en iedereen is vrij een naam te kiezen die hij of zij mooi vindt. Maar dit vond ik toch wel een steek onder water hoor. Ze wist hoe dol ik was op die namen en hoe graag ik mijn eigen kindjes deze babynamen wilde geven. En nu heet haar tweeling zo…

En wat moest ik nu zeggen tegen haar? Moest ik iets over die namen zeggen, of moest ik het maar laten? Ik heb haar gefeliciteerd en het zo gelaten, ben op kraamvisite geweest en heb de cadeautjes die ik had gekocht aan haar gegeven. Heb gezegd dat ik blij voor haar ben dat ze twee gezonde kindjes op de wereld heeft gezet. En daar heb ik het bij gelaten. Ik ben in mijn eigen bubbel gedoken en zij heeft het druk genoeg met de tweeling, dus we hebben een stuk minder contact dan voorheen.

Andere naam voor ons kindje

Voor nu hebben wij voor een andere naam uit mijn lijstje gekozen voor ons eigen meisje, maar ik kan niet garanderen dat ik de andere namen nooit meer zal gebruiken. De tijd zal het leren.

Ben jij in het voorjaar uitgerekend? 10x babynamen geïnspireerd op de lente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme