Anouk: ‘Ik zag haar koortslip terwijl ze mijn baby een kus gaf’

Persoonlijk Laurien Bleeker 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een koortslip is vervelend maar onschuldig. Tenminste, voor volwassenen. Helaas niet voor baby’s, die kunnen hier namelijk erg ziek van worden en er zelfs aan overlijden. Dit komt door het herpes virus waar het afweersysteem van baby’s nog niet tegen bestand is, wat hersenvliesontsteking tot gevolg kan hebben. Helaas overkwam Anouk (39) iets vervelends: haar baby werd blootgesteld aan het virus doordat iemand anders met een koortslip haar baby een kus gaf.

Anouk (39): “Na een heerlijke zwangerschap werd mijn tweede kindje, een dochtertje, geboren. We hadden al een dochter en zijn nu dus een gezin met twee kleine meisjes. Vol trots showen we onze ‘girls’ zoals we ze noemen aan de wereld en we nemen ze overal mee naartoe.

Ze had een koortslip, zag ik

Toen Dina, ons tweede meisje net geboren was, genoten we van de kraamweek en het samenzijn daarna. Mijn man had ook een paar weken verlof en de oudste gaat nog niet naar school, dus we konden veel tijd doorbrengen samen. Omdat het toen aan het begin van de zomer was en ik me goed voelde, waren we al snel regelmatig buiten op pad. Even lekker ergens ontbijten, picknicken in het park of even naar de dierentuin waar we een abonnement op hebben.

Die bewuste dag waren we ook in de dierentuin, Dina was toen een paar weken oud en lag lekker rond te kijken in de kinderwagen. Op een gegeven moment kwamen we kennissen tegen, vrienden van vrienden die we een paar keer per jaar zagen op verjaardagen. We stonden even met ze te kletsen en natuurlijk showden we onze nieuwste aanwinst die nog steeds lekker wakker in de wagen lag.

Ik zag dat Soof, onze oudste van drie jaar, iets te ver weg liep bij ons vandaan, dus ik liep naar haar toe om haar te halen. Toen ik terug kwam, zag ik de vrouwelijke kennis met haar hoofd in de kinderwagen hangen. Op zich maak ik daar nooit zo’n probleem van, behalve als het iemand is die ik niet ken natuurlijk, maar nu had ik al gezien dat ze een koortslip had.

Was mijn baby nu besmet met het herpes virus?

Lichtelijk in paniek riep ik dus wat ze deed en daar schrok ze van en zei, enigszins verbaasd, dat ze een kus gaf op het handje van Dina. Ik trok volgens mij wit weg, want ze riep meteen ‘Sorry, misschien had ik dat even moeten vragen’… ‘Je hebt een koortslip!’, riep ik uit. Ik weet dat dit heel gevaarlijk kan zijn voor baby’s, vandaar mijn paniek, dus ik ben met Dina naar een toilet gerend en heb haar handje heel goed gewassen, zo goed dat het helemaal rood was daarna.

Eenmaal thuis heb ik de huisarts gebeld en die zei dat er niet direct gevaar is nu, maar dat we Dina de komende tijd wel goed in de gaten moesten houden op eventuele klachten of symptomen. Nou, daar gaat je roze wolk hoor. Van genieten, moesten we opeens op gaan letten of ze niet enorm ziek zou worden. Uiteindelijk is dit niet gebeurd, maar ben ik wel enorm geschrokken van dit voorval. En ook een stuk voorzichtiger met het alleen laten van mijn baby in de kinderwagen, ook al verwacht je niet dat iemand zomaar aan je kindje zit…”

‘In de enveloppe van het geboortekaartje ging ook haar overlijdensbericht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme