De babyuitzet van Gina: ‘Alleen aan kleding heb ik al 2000 euro uitgegeven’

Zwanger Jana Witteman 25 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week vertelt Gina over haar babyuitzet.

De babyuitzet van Gina

Hoe heb je het aangepakt met de babyuitzet?

“Ik ben enorm van het plannen. Al weken staat alles klaar en is er niets meer dat nog moet worden aangeschaft. Eerder dit jaar ben ik al zwanger geweest, wat helaas is geëindigd in een miskraam. Toen al heb ik heel veel gezocht via Pinterest en heb ik zelfs al kleertjes gekocht. Bij tien weken ging het mis.”

“Vrij snel daarna was ik opnieuw zwanger. Na een vroege echo en later de termijnecho, bleek alles nu goed te gaan. Daarna zijn we meteen begonnen met het klaarmaken van de babykamer. Met veertien weken stond de commode klaar en met twintig weken waren ook de kinderwagen en het autostoeltje binnen. Nu hebben we al weken niks meer gekocht, omdat alles er al is. Ik vind dat heerlijk. Sommige aanstaande ouders moeten twee dagen voor de bevalling nog een commode opzetten. Dat is echt niets voor mij. Mijn verlof is ook écht verlof, dan wil ik nergens aan hoeven denken. Doordat ik zo planmatig ben, heb ik een Excelbestand gemaakt van alles wat we nodig zouden hebben. Ik hou ook heel erg van design, dus ik wilde ook een hoop dure dingen”, lacht Gina.

Wat is het duurste item van de babyuitzet?

“De elektrische kinderwagen. Die wagen kost compleet geloof ik 2800 euro, maar dankzij mijn Instagram following mocht ik er een komen uitkiezen – waar ik natuurlijk meteen ja tegen heb gezegd. Als je een heuvel oploopt met deze kinderwagen, geven de wielen mee. Nu hebben we in Nederland niet echt bergen, maar het werkt ook op de grachten in Amsterdam. Daarnaast kun je met een app de kinderwagen bedienen, waardoor je op afstand de wieg-stand kunt besturen. Ik zou zelf niet direct een elektrische kinderwagen hebben gekocht, maar anders hadden we – met het oog op de toekomst – ook flink wat uitgegeven aan de kinderwagen.”

Wat hebben jullie verder aangeschaft?

“Eigenlijk alles wat je kunt bedenken voor een babyuitzet. En dan echt tot in de kleinste details: de wieg staat klaar, het hemeltje hangt erboven, er hangt een opbergzakje aan, het speentje met speenkoord ligt erin. We hebben bijvoorbeeld ook een wipstoel van Charlie Crane, die stond hoog op het lijstje. Die kost geloof ik 220 euro. Die stoel is comfortabel, maar vooral mooi voor in huis.”

“Daarnaast heb ik enorm veel kleding gekocht. Ik denk dat we langer dan een jaar vooruit kunnen met deze kledingkast. Tot 2 jaar heb ik al kleren gekocht. Het is écht extreem, maar dit is al heel lang zó’n grote wens. Ik wist precies hoe ik het allemaal wilde. Nu dat kan, dan ga ik helemaal los.”

Wat heb je in totaal uitgegeven?

“Het valt ergens nog mee. Die kinderwagen en het autostoeltje hebben we bijvoorbeeld gekregen. Maar aan kleding heb ik al zo’n 2000 euro uitgeven. Veel daarvan heb ik overigens wel via Vinted gekocht. Eerst heb ik eigen kleding verkocht en van dat geld heb ik nieuwe dingen aangeschaft. In totaal hebben we nu 6400 euro uitgeven. Qua commode wilde ik bijvoorbeeld per se voor eikenhout gaan, omdat dat goed past bij onze vloer, die heeft 280 euro gekost.”

Heb je ook tweedehands aankopen gedaan?

“Ja, bijvoorbeeld de bumper voor in de box wilde ik specifiek van Numero 74. Eigenlijk ook weer een veel te duur merk, voor wat het is. Die heb ik ook via Vinted gekocht. De box hebben we via Marktplaats gratis kunnen ophalen, al tijdens de vorige zwangerschap.”

Dit is waarom een Amerikaanse senator bedbumpers voor baby’s wil verbieden

Heb je ook ergens op bezuinigd?

“Eigenlijk niet. Dat klinkt een beetje alsof we achteloos geld hebben uitgegeven. Maar ik weet van alles wat we hebben gekocht dat het hergebruikt zal worden. Ofwel door onszelf, of door vrienden. Ik investeer dan liever in kwaliteit, waarvan ik weet dat nog veel mensen daar plezier van kunnen hebben.”

“Ik heb bijvoorbeeld mijn oude Tripp Trapp stoel nog, die mijn ouders 28 jaar hebben bewaard. Als je dat goed onderhoudt, kun je tientallen jaren met dat soort spullen doen.”

Hebben jullie ook al spullen gekregen of geleend uit jullie omgeving?

“Ja, de twee aanstaande oma’s kopen ook al veel kleertjes en cadeaus. En de draagzak heb ik bijvoorbeeld ook gesponsord gekregen. Ik denk eerder dat mensen spullen van ons gaan lenen, dan andersom. Bij de verloskundigenpraktijk is ook een hoek voor mensen die het minder breed hebben, daar ga ik zeker spullen naartoe brengen. Dan kunnen anderen daar weer gebruik van maken.”

Wat is je ultieme tip voor aanstaande ouders?

“Het scheelt om aan de start van je zwangerschap een overzicht te maken van wat je verwacht nodig te hebben. Dan kun je daar ook direct een prijsindicatie aan hangen. Op die manier kun je – ongeacht je budget – de grotere uitgaven verdelen over de maanden. Dan hoef je niet in één klap heel veel geld uit te geven.”

“Ik heb dat overzicht tot in het kleinste detail gemaakt. Ik heb ook rekening gehouden met bijvoorbeeld zoogcompressen, of een kraamhulppakket van FBTO voor 29 euro. Maak voor jezelf een afweging of een aankoop de investering waard is. Het enige wat ik zelf nog moet aanschaffen is het kolfapparaat, maar ook dat is een investering. Die kost 600 euro, maar als ik daardoor hands free en relaxed kan werken, is dat het voor mij waard.”

De babyuitzet van Judith: ‘We hebben zo’n 1500 euro uitgegeven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme