Julia van Buuren
Julia van Buuren Baby 13 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom een huisdier gezond is voor jouw baby

Is het goed voor een baby om met huisdieren op te groeien? Het antwoord is: ja. Want wat blijkt; een huisdier biedt veel voordelen aan jouw baby, zo is het zelfs bevorderlijk voor de weerstand.

Er zitten meerdere voordelen aan baby’s en kinderen die opgroeien met een huisdier. Hier volgen er een aantal.

Voordelen van huisdieren

Betere weerstand

Uit Fins onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af aan opgroeien met huisdieren, vaak minder vatbaar zijn voor allergieën en een betere weerstand hebben. Vooral aandoeningen aan de luchtwegen liggen lager bij huishoudens waar een huisdier aanwezig is.

Baby’s moeten hun immuunsysteem nog opbouwen. Huisdieren zullen bepaalde bacteriën doorgeven aan baby’s die daardoor weer antistoffen aanmaken. Zo groeit de weerbaarheid tegen bepaalde ziektekiemen en raakt het immuunsysteem van een baby mogelijk sneller volgroeid.

Tevens blijkt een hond nog meer positieve effecten te hebben dan een kat. Baby’s die opgroeien met een hond als huisdier hebben minder vaak oorontsteking, zijn minder verkouden en hebben veel minder vaak antibiotica nodig.

Huisdieren vergroten het empathisch vermogen

Door het hebben van een huisdier leert een kind van jongs af aan om zich in een ander, in dit geval het huisdier, te verplaatsen. Hij of zij leert wat de behoeften van het huisdier zijn hoe deze vervuld kunnen worden.

Rustig

Het aaien van een huisdier maakt een baby of kind rustig en daardoor zal de hartslag dalen. Een huisdier kan dan daarnaast ook een ‘veilige haven’ zijn voor een opgroeiend kind.

Vaker naar buiten

Vooral het hebben van een hond biedt voordelen als het op beweging aankomt. De hond moet namelijk uitgelaten worden, ook hier kun je je kind vanaf een jonge leeftijd bij betrekken. In gezinnen die een hond als huisdier hebben wordt er over het algemeen ook meer gewandeld.

Hygiëne

Al met al biedt het hebben van huisdieren veel voordelen. Wel is het belangrijk om de hygiëne ten alle tijden in acht te nemen. Pas bijvoorbeeld op wanneer jouw hond je baby wil likken, een hondentong kan namelijk ziekteverwekkers bevatten.

Is je kind nog te klein voor huisdieren? Zo went hij toch aan dieren

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme