De rivaliteit tussen je huisdier en je baby uitgelegd

Zwanger Sanne Verweij 23 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb jij een viervoeter in huis en ben je in verwachting? Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar je huisdier kan wel wat voorbereiding gebruiken op de komst van je baby.

Huisdieren kunnen het namelijk moeilijk vinden om te wennen aan een baby. Het is ook niet niks zo’n verandering en dat merken zij dus ook. Het dier krijgt minder aandacht en moet dealen met de harde geluiden en trappelende armen en beentjes van de kleine.

Huisdieren

Sommige dieren kunnen bang worden of extra stress krijgen door de plotselinge komst van de baby. Dit kan soms leiden tot agressie. Universitair docent diergedrag Claudia Vinke vertelt over de verbazing van sommige baasjes aan Editie NL: “Ze denken: er komt een kind, dat wordt opgenomen in het gezin, en alles en iedereen wordt straks vanzelf een harmonieus geheel. Maar zo werkt het in de praktijk niet.”

Agressie

Een huisdier kan soms agressief gedrag vertonen vanwege de plotselinge verandering. Dit zorgt vaak voor verdriet bij de baasjes. Daarnaast trekt het dier altijd aan het kortste einde. De hond of kat belandt in het asiel. Het is dus een erg verdrietige situatie voor het dier en vaak ook voor de baasjes omdat ze meestal erg van hun huisdier houden.

Voorkomen

Onder verschillende dierenartsen zijn brochures met informatie en tips uitgedeeld waarin je je huisdier kan voorbereiden op de geboorte van je baby. Daarnaast staat daar ook in waar je op kunt letten als je baby is geboren.

In de brochure raden ze aan om eerst een kind te nemen en daarna een huisdier in plaats van andersom. “Mensen met een kinderwens nemen soms een hond of kat om ‘alvast te oefenen’. Als ze voor een dier kunnen zorgen, moet een kind ook wel lukken, zeggen ze. Dat willen we voorkomen”, vertelt Vinke. “Begin eerst met een kind en kijk daarna maar eens of je nog geld, tijd en ruimte over hebt voor een dier. Als je eerst een hond neemt heeft die misschien al zijn territorium afgebakend. Of hij is niet helemaal goed gesocialiseerd. Het kind kan dan voelen als indringer.”

Zo laat je je huisdier aan je baby wennen

Hopelijk worden ze zo binnen de kortste keren vriendjes.

1 . Extra aandacht

Geef je huisdier extra aandacht; creëer extra speelmomenten of loop nog een rondje met de hond. Als je geen tijd hebt, kan je hiervoor misschien een buurjongen of meisje inschakelen. Dat vinden ze waarschijnlijk hartstikke leuk.

2. In de babykamer

Mag je huisdier niet in de babykamer komen, dan is het goed om daar van tevoren al mee te oefenen. Een hond kan ook al oefenen met het lopen naast de kinderwagen.

3. Veilige plek

Maak een veilige plek in huis waar je viervoeter zich kan terugtrekken als het hem allemaal te veel wordt.

4. Wennen

Laat je huisdier alvast wennen. Dit kun je het beste doen door hem te laten snuffelen aan geuren zoals billendoekjes, lotion en poeder. Je kunt het bij jezelf opsmeren zodat hij de geur leert kennen. Je kunt ook babyfilmpjes op je telefoon aanzetten en het geluid telkens iets hoger zetten. Zo went hij al wat aan het harde gehuil dat eraan zit te komen.

5. Een goede koppeling

Een goede koppeling tussen je baby en huisdier is erg belangrijk. Als je baby in de ruimte komt na een slaapje kun je je hond of kat een snoepje geven of je kunt hem extra aandacht geven als je met de baby op schoot zit.

Is je kind nog te klein voor huisdieren? Zo went hij toch aan dieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen