De spermaproductie van mannen wereldwijd gaat sneller achteruit dan we al dachten

Zwanger worden Annemarie Hartsuiker 23 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Er rouleerde al eerder berichten en we zagen het al aankomen: de spermaproductie van mannen wereldwijd gaat sneller achteruit dan we al dachten. Niet alleen vrouwen krijgen te maken met vruchtbaarheidsproblemen, ook de vruchtbaarheid van mannen is in gevaar.

In 2017 verscheen er al een onderzoek waaruit bleek dat het aantal zaadcellen bij Westerse mannen in een ejaculatie tussen de periode van 1973 en 2011 voor de helft was gedaald. Dezelfde onderzoekers hebben ondertussen niet stil gezeten en ook de afgelopen jaren onderzoeken gedaan. De nieuwe uitkomsten zijn verwerkt met de oude gegevens en de daling in zaadcellen zet door met 1.6 procent per jaar.

Wereldwijde zaadcrisis

Gemiddeld ligt het aantal zaadcellen per ejaculatie meestal tussen de 40 en 300 miljoen per milliliter, maar dit aantal daalt dus. Volgens de onderzoeker Hagai Levine is er zelfs sprake van een wereldwijde zaadcrisis. Als er niks gedaan wordt, komt de mensheid zelfs in gevaar volgens de hoofdonderzoeker. Overigens wordt er in het onderzoek niks gezegd over de kwaliteit van het zaad of naar de oorzaak van de afname. Al is het wél bekend dan de levensstijl van mannen invloed heeft op de zaadkwaliteit. Zo hebben roken, drinken en fors overgewicht een negatieve invloed op de kwaliteit van zaad. Ook voeding heeft effect op de vruchtbaarheid.

Mannen onzeker over spermaproductie

De zaadproductie bij mannen wordt gezien als een indicator voor de algehele gezondheid. Een lage productie wordt ook wel in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekten, teelbalkanker en een verkorte levensduur. Er zijn aardig wat mannen die malen over de kwaliteit van zaad en de spermaproductie, maar het eng vinden om naar de dokter te stappen. Vruchtbaarheid is een kwetsbaar onderwerp en zeker onder mannen wordt hier niet altijd open over gesproken terwijl issues met zaadlozingen of vruchtbaarheid best vaak voorkomen.

Het kan zelfs de kwaliteit van seks beïnvloeden en wat stoornissen in ejaculeren betreft is er weinig soelaas te verwachten van de medische wereld. Een zaadlozing komt in verschillende vormen, in verscheidende volumes en het wil niet zeggen dat een ‘kleine portie’ betekent dat de kwaliteit van het zaad achteruit holt. Wanneer je als koppel zwanger probeert te worden en het lukt niet, is het wel zo verstandig om ook het sperma meteen te laten checken. Maak het onderwerp bespreekbaar en onderneem actie als je het gevoel hebt, dat er iets niet goed zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme