Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouderschap 23 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Moeite met kolven? 5 manieren om het toeschietreflex op te wekken

Kolven: je hobby zal het waarschijnlijk nooit worden, maar je kunt het wel makkelijker maken voor jezelf. Dus heb jij moeite met kolven? Deze tips helpen je om het toeschietreflex op te wekken.

Als je borstvoeding geeft ontkom je er vaak niet aan om af en toe, of regelmatig, te kolven. Echt leuk is het niet, vooral niet als je toeschietreflex met kolven moeilijk komt. Gelukkig zijn er een aantal handige trucs en tips die je kunt proberen om dit toeschietreflex op te wekken.

Toeschietreflex opwekken bij kolven

Het toeschietreflex is het moment waarop de melk echt goed begint te stromen, als borstvoedende moeder zul je dit moment wel herkennen. Bij het live voeden van je baby komt dit vaak sneller op gang omdat het een natuurlijke manier is van voeden. De aanwezigheid van je kindje en de manier van drinken spelen daarbij een grote rol. Bij kolven kan het echter moeizamer gaan.

Warmte

Je borst verwarmen voor en tijdens het kolven kan helpen om de melkstroom op gang te brengen. Je kunt je borst voorzichtig verwarmen met een kruik, warm washandje of pittenzak. Zorg dat het niet te heet is, het moet gewoon aangenaam voelen op de huid.

Gewenning

De eerste keer kolven gaat misschien niet zo gemakkelijk, maar naar mate je eraan gewend bent zal het kolven makkelijker gaan. Je went simpelweg aan de kolf en het proces. Ook op vaste tijden en op een vaste plek kolven helpt om die gewenning extra te stimuleren.

Ontspanning

Ontspanning is key als je het toeschietreflex wil opwekken. Als je gespannen of gestresst bent zal het alleen maar moeizamer gaan. Probeer daarom te ontspannen door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. Of kijk juist even relaxed een Netflix-serie. Voor iedereen zal iets anders werken. Dus het is een kwestie van proberen.

Je baby

Ook kijken naar foto’s of filmpjes van je kind kan je helpen. Of neem iets mee dat naar je kind ruikt zoals een gedragen mutsje of rompertje.

Massage

Je borst zachtjes masseren kan ook helpen om de melkstroom te stimuleren. Masseer altijd naar de tepel toe vanaf de oksel, hals of buik.

Oxytocine neusspray

Oxytocine is een hormoon dat de baarmoeder en de melkklieren laat samentrekken. Daardoor komt ook het toeschietreflex beter op gang. Deze neusspray is verkrijgbaar bij de apotheek.

Tepelstimulatie

Het klinkt misschien wat ongemakkelijk, maar tepelstimulatie kan ook heel goed werken om de melkstroom op gang te brengen. Wrijf bijvoorbeeld met je handpalm rondjes over je tepel of rol je tepel even tussen twee vingers in.

Wil je kolven op het werk? Dan zijn dit je rechten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme