Met je baby in het openbaar vervoer: dit wil je weten 

Baby Valéry de Voijs 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Heel gezellig om er samen met je baby op uit te trekken. Grote kans dat jullie samen met het openbaar vervoer zullen reizen. Voor jij met je kleine in de trein of tram stapt, wil jij deze dingen even in je achterhoofd houden. 

Een treinreis is niet alleen duurzamer; het zal voor je baby ook leuk en spannend zijn om een tripje met de trein te maken. Voor jullie inchecken, is het goed om jezelf goed voor te bereiden. 

Met je baby in het openbaar vervoer

Wanneer jij je baby de eerste keer meeneemt in het openbaar vervoer, kan dat behoorlijk spannend zijn. Wat is de veiligste manier om je baby te vervoeren? Mag je je baby zomaar uit de kinderwagen halen? En hoeveel betaal je eigenlijk voor een ticket? 

Tot vier jaar gratis 

Laten we beginnen met het goede nieuws. Jouw kind mag de eerste jaren namelijk gratis mee met het openbaar vervoer. Pas vanaf vier jaar zul je een kaartje voor je kind moeten kopen. Dit geldt voor zowel de bus, tram, metro en trein. Best voordelig dus. 

In de kinderwagen 

Je kunt je baby tijdens de reis gewoon in de kinderwagen vervoeren. Het is zelfs de meest veilige manier om je kind in de kinderwagen te laten liggen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de kinderwagen op een veilige manier staat. Je kunt hem bijvoorbeeld op de plek zetten voor rolstoelen. Je kunt er dan bij blijven staan, of op een stoel naast blijven zitten. Wellicht een overbodige tip: zet de kinderwagen natuurlijk wel even op de rem. 

In een draagzak 

Vooral bij een langere treinreis, zul je het fijn vinden om je baby dicht bij je te houden. Een draagzak is dan de beste oplossing. Draag je baby lekker bij je op een stoel. Vind je het toch een beetje eng om je baby op schoot te houden? Kies dan voor een stoel waarbij je achteruit rijdt. 

Voeden in het openbaar vervoer 

Natuurlijk kun jij je baby gewoon voeden in de trein, tram of bus. Als je borstvoeding geeft, vind je het misschien fijn om een rustig plekje op te zoeken. Toch wil je liever geen borstvoeding geven op het toilet. Het lijkt misschien een rustige plek, maar is erg onhygiënisch. Wanneer jij kunstvoeding geeft, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je genoeg voeding bij je hebt. 

Vermijd drukke tijden 

Het openbaar vervoer in Nederland is vaak bomvol, maar tijdens spitsuren is de drukte helemaal verschrikkelijk. Vermijd daarom drukke reistijden, zoals spitsuren. Het is bijna onmogelijk om de kinderwagen in een overvolle tram te proppen.

Femke (33): ‘Ik kreeg een discussie omdat ik op de prioriteitsstoel zat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen