Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Femke (33): ‘Ik kreeg een discussie omdat ik op de prioriteitsstoel zat’

Femke (33) is 28 weken zwanger wanneer ze in een heftige discussie beland. Ze reist namelijk in een drukke tram, en raakt verwikkeld in een woordenwisseling wanneer ze op de prioriteitsstoel plaatsneemt.

“Dat mensen niet meteen kunnen zien dat ik zwanger ben, neem ik niemand kwalijk. Ik heb immers nog maar een heel klein buikje en met een dikke wintertrui en winterjas is dat natuurlijk helemaal niet te zien.

De prioriteitsstoel was nog vrij

Dat medepassagiers niet opstaan wanneer ik in een drukke trein of metro stap, vind ik dan ook helemaal niet erg. Ik ben van nature ook een tikkeltje verlegen en voel me ongemakkelijk om andere mensen vragen om voor mij op te staan. Daarbij moet ik vaak maar kleine stukjes met het openbaar vervoer, dus vind ik het niet erg om te blijven staan. Zolang ik mezelf kan vasthouden aan een stang, vind ik het best.

Nu moest ik laatst naar de verloskundige voor de 28-weken echo. Normaliter zou ik dit kunnen lopen maar aangezien het hard regende besloot ik de tram te pakken. De tram was aardig druk, maar ik had geluk. De prioriteitsstoel was nog vrij. Zonder twijfel nam ik plaats op de rode stoel. Vanuit mijn ooghoek zag ik twee dames oordelend naar mij kijken.

Ik negeerde hun blikken en scrolde maar wat op mijn telefoon. Tot ik de dames overduidelijk over mij hoorde praten. Het leek zelfs alsof ze expres hard praatten zodat ik ze zou horen. Eerst probeerde ik het nog te negeren maar na een tijdje had ik er genoeg van. Ondertussen appte ik met een vriendinnetje en legde uit in welke situatie ik zat. Zij moedigde me aan om er iets van te zeggen.

Uiteindelijk heb ik ze aangesproken

Uiteindelijk heb ik het advies van mijn vriendin opgevolgd en aan de dames gevraagd of er een probleem was. Ze zeiden dat ik de prioriteitstoel moest vrijlaten voor mensen die het écht nodig hadden. Ik zei natuurlijk dat ik in mijn derde trimester van de zwangerschap zat en dus recht had op de stoel. Daar waren de dames het niet mee eens. ‘Alleen omdat je zwanger bent, betekent het nog niet dat je deze stoel mag opeisen. Je ziet er nog fit uit en kunt gewoon lopen en staan. Dan is deze stoel niet geschikt voor jou.’ Dit waren letterlijk hun woorden.

Misschien waren het mijn hormonen, of gewoon mijn opgekropte boosheid maar ik ben hier natuurlijk tegenin gegaan. Er ontstond een flinke discussie. Uiteindelijk zijn andere mensen zich ook met ons gesprek gaan bemoeien. Eigenlijk was bijna iedereen het met mij eens.

Toch is het jammer dat deze situaties ontstaan. Ik ben namelijk niet de enige die zich als zwangere vrouw ongemakkelijk voelt in het openbaar vervoer. Verschillende vriendinnen hebben nare ervaringen in de trein of tram. Ook de vriendinnen die wél een mega grote buik hadden en moeilijk konden staan.”

Mara (27): ‘Sinds mijn bevalling irriteer ik me mateloos aan mijn man’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme