Tummy tub: zo werkt het en hierom is het goed voor jouw baby

Baby Wilma Groothuis 23 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger bent, kijk je misschien al uit naar alle dingen die je straks met je baby kan doen: wandelen, knuffelen en in bad doen. Dat laatste is vaak een fijn en intiem momentje, een goed babybadje is dan ook een musthave. Wat dacht je van een Tummy tub?

Maar hoe werkt een Tummy tub eigenlijk en waar is het goed voor?

Wat is een Tummy tub?

Ben jij zwanger en nog op zoek naar een badje voor je baby? Dan is de Tummy tub een goede optie. Deze bademmer is namelijk speciaal voor pasgeboren baby’s ontworpen. Het bekendste merk van bademmers heet Tummy tub, vandaar dat mensen het ook zo noemen, maar er zijn daarnaast ook andere merken die dit soort bademmers verkopen.

Als jij je baby in een Tummy tub zet, krijgt hij het gevoel dat hij weer in de baarmoeder zit. Dat komt namelijk doordat hij rechtop in het badje zit, het warme water voelt, zijn armen en benen kan bewegen en de wanden van de Tummy tub voelt. Hierdoor herinnert hij zich weer dat veilige gevoel van toen hij in de baarmoeder zat.

Kenmerken goede Tummy tub

Wil jij een Tummy tub aanschaffen? Het allerbelangrijkste is dat je geen normale emmer gebruikt, dat is namelijk niet veilig. De kenmerken van een goede en veilige bademmer zijn:

• De bovenkant van de bademmer heeft een brede rand, waardoor jij daar je armen op kan laten steunen.
• Op de zijkanten van de bademmer staan maatschalen voor de hoeveelheid water die erin moet. Dat hangt namelijk af van je baby’s gewicht.
• Aan de onderkant van de emmer zit een rubberen rand, waardoor hij niet kan wegglijden als de onderkant nat wordt.

Hoe werkt de Tummy tub?

Als eerste is het belangrijk om de Tummy tub goed schoon te spoelen voordat je hem gebruikt. Daarna vul je het badje met water, gebruik daarbij dus de maatschaal aan de zijkant. Het water in de bademmer moet een goede temperatuur hebben, rond de 37 graden is goed. Dit kun je met een badthermometer meten of door middel van je elleboog.

Als je de juiste hoeveelheid water gebruikt voor in het badje, dan komt het water ongeveer tot je baby’s schouders. De billen moeten de bodem van het badje raken, zodat hij in de foetushouding kan zitten. Tijdens het badderen ondersteun je het hoofd van je baby door je hand onder zijn kin te plaatsen.

Waar is het goed voor?

Je kunt bij het kiezen van een bad voor je baby voor een babybadje of een Tummy tub gaan. Wat is nou het grote verschil tussen de twee? De Tummy tub geeft je baby vaak een fijn en veilig gevoel, omdat met deze bademmer jouw baarmoeder wordt nagebootst. Ook blijft het water in deze emmer langer op de goede temperatuur en je kunt hem makkelijk vullen en legen.

Daarnaast kun je je baby makkelijk vasthouden en je kunt hem ook gewoon op de commode plaatsen, zonder standaard. Daarentegen kan het insoppen of haren wassen van je kind wel wat lastiger zijn, omdat je minder ruimte hebt dan bij een babybadje. Ook is de kans groot dat je baby na zes maanden niet meer in het badje past. Dat is tegen die tijd ook niet veilig meer, omdat hij dan zichzelf kan afzetten tegen de bodem.

Mag je in een bubbelbad als je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme