Piens zus fietst met haar baby in een draagzak: ‘Wanneer grijp je in?’

Persoonlijk Valéry de Voijs 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Fietsen met een baby tegen je borst, het wordt afgeraden. Toch trekt Piens zus niets van het advies aan en draagt haar baby in een draagzak terwijl ze op de fiets stapt. Pien (33) heeft wel vaker vraagtekens bij het gedrag van haar zus en maakt zich ook nu weer zorgen.

“Mijn zus en ik liggen niet op één lijn wanneer het over de opvoeding gaat. Dat werd al heel duidelijk tijdens onze zwangerschappen. Ik was bijvoorbeeld heel voorzichtig toen ik zwanger was en lette goed op mijn eet- en leefgewoonten. Zo at ik geen rauwe vis en ging ik niet naar de sauna.

Mijn zus is veel minder voorzichtig

Mijn zus daarentegen was tijdens haar zwangerschappen veel minder voorzichtig. Zij at bijvoorbeeld rauwe vis, reed nog gewoon op haar paard en ging nog naar de sauna.

Tijdens de zwangerschap van mijn zus moest ik vaak mijn woorden inslikken. Ik wilde namelijk niet constant commentaar op haar hebben, maar stiekem was ik het niet eens met haar keuzes. Mijn zus was 38 weken zwanger toen ik uiteindelijk (ongevraagd) bij haar ben langsgegaan om wat rompertjes en babyspulletjes te brengen. Zij had namelijk nog helemaal niets in huis.

De veiligheid van mijn neefje komt in gevaar

Op de vraag of zij al een babybedje had, antwoordde ze: ‘Baby’s hebben nog helemaal geen bedje nodig’. Tenenkrommend vond ik die gesprekken. Ook toen mijn zus op vakantie ging, heb ik vaak mijn commentaar moeten inslikken. Ik zag bijvoorbeeld op Instagram filmpjes voorbij komen hoe zij met 29 weken zwangerschap nog aan het wakeboarden was. Persoonlijk snapte ik niet hoe je zo nonchalant met je zwangerschap kan omgaan. Ik vind het een teken van ondankbaarheid.

Nu mijn neefje geboren is, lijkt het alleen maar erger te worden. Iedereen is vrij om zijn of haar kinderen op geheel eigen wijze op te voeden, maar wanneer het de veiligheid van kinderen in gevaar brengt, vind ik het moeilijk om mij er niet mee te bemoeien. Mijn zus laat mijn neefje bijvoorbeeld gewoon op zijn buikje slapen, terwijl ik altijd geleerd heb dat dat helemaal niet veilig is.

Sinds kort maakt mijn zus vaker uitstapjes op de fiets. Zij draagt haar baby in een draagzak op haar borst en stapt dan de fiets op. Dit gaat voor mij veel te ver. Ik kan me dan ook niet meer inhouden en heb mijn zus geconfronteerd. Volgens mijn zus stel ik me aan en laat ik me onnodig bang maken door verhalen op het internet.

Dit brengt mij natuurijk in een moeilijke positie, want wanneer grijp je als familie in? Het gaat immers over de veiligheid van mijn eigen neefje.”

Dit zijn de voordelen van het dragen van je baby in een draagzak of -doek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen