Het knippen van de tongriem bij baby’s: een winstgevende business in Amerika

Gezondheid Valéry de Voijs 29 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer baby’s problemen hebben met het voeden, kan dat meerdere redenen hebben. Zo kan de oorzaak ook liggen bij de tongriem van baby’s. In Amerika is het knippen van deze tongriem in ieder geval al een booming business. Maar is het eigenlijk wel écht nodig? En is zo’n ingreep geheel pijnvrij?

Het voeden van je baby is een hele klus: de onderbroken nachten, pijnlijke tepels bij borstvoeding of darmprobleempjes bij je baby’s kunnen behoorlijk wat stressvolle momenten opleveren. Vooral als je baby fysiek moeite heeft met drinken, kan dat extra vervelend zijn. Het doorknippen van zijn tongriempje kan een oplossing zijn.

Tongriem bij baby’s

Laten we bij het begin beginnen. De tongriem is eigenlijk niets meer dan het stukje weefsel tussen de tong en de onderkant van de mond. Wanneer dit stukje bij baby’s te kort is kan dat problemen opleveren met het drinken. Bij ongeveer 3 procent van alle baby’s komt dit probleem voor.

Je kunt zo’n korte tongriem bij je baby herkennen wanneer hij de volgende symptomen vertoont:

 • Luidruchtig drinkend met een ‘klakkend’ geluid
 • De borst of fles loslaten omdat hij geen vacuüm kan houden
 • Niet in staat zijn om de borst of fles goed te pakken
 • Regelmatig spugen
 • Last hebben van darmgerommel tijdens het voeden
 • Last hebben van darmkrampjes
 • Soms ook last hebben van ‘failure to thrive’ (slecht groeien en gedijen).

Ook voor jou kan zo’n korte tongriem problemen of complicaties opleveren. Meestal gaat het gepaard met:

 • Tepelpijn
 • Tepelkloven
 • Stuwing of juist onvoldoende melkproductie
 • Borstontsteking

Het laten knippen van de tongriem

Het knippen van deze tongriem kan een een mogelijke oplossing zijn. Het doorknippen is vaak gemakkelijk en snel gedaan – met de nadruk op ‘snel’: het zal namelijk maar 10 tot 15 seconden in beslag nemen. De dokter zal eenvoudig een paar knipjes maken in het weefsel. Dit kan een beetje gaan bloeden, maar je baby hoeft geen pijnstillers of antibiotica te nemen.

Het liefst wordt de ingreep zo snel mogelijk na de geboorte gedaan en in ieder geval het liefst vóór een baby drie maanden oud is. Tot drie maanden zitten er namelijk geen zenuwen in de tong waardoor de ingreep zonder narcose kan plaatsvinden. Wanneer een baby ouder is dan drie maanden kan het tongriempje nog steeds worden doorgeknipt, maar dan zal het wel nodig zijn om onder narcose te gaan.

Een winstgevende business in Amerika

In Amerika is het laten doorknippen van zo’n tongriem een – zoals The New York Times het noemt; booming business. Ook al komt een te korte tongriem relatief niet vaak voor (zo’n drie procent van mensen heeft last van dit stukje weefsel), toch lijkt het tandartsen en dokters niet tegen te houden om patiënten te behandelen. Sterker nog: ze verdienen er behoorlijk veel geld aan.

Een onderzoeksjournalist bij The New York Times ondervond dat steeds meer moeders het advies krijgen om deze tongriem te laten knippen. Ook als er geen aantoonbare problemen zijn. Er gaan miljoenen dollars om in deze business en volgens het onderzoek worden tandartsen rijk door de (vaak niet bestaande) problemen bij jonge baby’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme