Dilemma: ‘Zal ik na HG in mijn vorige zwangerschap wel voor een tweede gaan?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 30 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Rosa (36) haar dilemma voor: “Zal ik na HG in mijn vorige zwangerschap wel voor een tweede gaan?”

Drie jaar geleden ben ik voor het eerst moeder geworden. Wat was ik blij met de komst van onze baby. De zwangerschap zelf was een regelrechte ramp. Direct na de positieve zwangerschapstest was ik al ziek, erg ziek zelfs. Ik kon werkelijk niets binnenhouden. Het enige wat ik kon doen, was overgeven. Deed ik dat niet, dan was ik alsnog erg misselijk: 24/7, dag in dag uit.

Medicatie en ziekenhuisopnames

Ook al kreeg ik medicatie van de huisarts tegen de misselijkheid, het stopte maar niet. De meeste vrouwen hebben alleen de eerste drie maanden last van misselijkheid, maar bij mij bleef het maar doorgaan. Het was zo erg dat ik niet meer kon werken. Het enige wat ik kon doen, was in een donkere kamer op bed liggen, met daarnaast een teiltje. Tijdens mijn zwangerschap ben ik meerdere keren in het ziekenhuis terecht gekomen, omdat ik niets binnen kon houden. Ondanks dat ik het geen fijne plek vond om te zijn, wist ik daar wel dat ik genoeg vocht binnenkreeg.

Tweede kind

Voor mijn eerste zwangerschap hadden mijn vriend en ik het altijd over een toekomst met daarin twee kinderen. Vooral het laatste jaar denk ik steeds meer na over nog een kind. Mijn vriend vertelde laatst dat hij daar ook steeds vaker over nadenkt. Wel maakt hij zich zorgen om mij, kan ik zo’n tweede zwangerschap nog wel aan? Ik zit met hetzelfde probleem. Natuurlijk hoeft zo’n eerste helse zwangerschap niet te betekenen dat de tweede net zo erg wordt, maar vaak is dit wel het geval. Dat maakt mij dus al een tijdje aan het twijfelen.

Weer proberen of niet?

Ik twijfel nu erg of ik na mijn vorige zwangerschap met HG, nu wel weer moet proberen om zwanger te raken. Weer negen maanden misselijk, amper kunnen werken of iets kunnen doen. Moet ik dat wel willen? Nu heb ik natuurlijk niet alleen met mezelf en mijn vriend te maken, maar ook met ons kind. Het lijkt me verschrikkelijk als ik daar zomaar negen maanden van mis. Ik ben heel benieuwd hoe andere moeders met HG in de zwangerschap dat hebben gedaan. Durfde je het nog een keer aan en hoe verliep dat?”

Moeder: ‘Toen ik thuis kwam lag mijn man met onze oppas in bed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen