Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 29 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Lieke (31): ‘Ik ga totaal onvoorbereid mijn bevalling in’

Waar de ene moeder minstens vijf cursussen volgt, voordat ze gaat bevallen, doet Lieke het helemaal anders. Ze leest niets over bevallen, het krijgen van een baby en over opvoeden. “Ik zie het allemaal wel. Ik weet zeker dat mijn gevoel me niet in de steek laat”, vertelt ze aan Famme.

“Ik ben nu bijna zeven maanden zwanger en ik voel me eigenlijk kiplekker. Dat had ik van te voren niet verwacht. Uit mijn omgeving hoorde ik iedereen over kwalen praten, dus die had ik ook verwacht. Ik kan niet wachten op de komst van mijn kleine meid over twee maanden. Ook mijn vriend kijkt er erg naar uit. Waar hij het liefst elke week een boek over ouderschap leest, doe ik dat niet. Sterker nog, ik ga totaal onvoorbereid mijn bevalling in.

Geen cursus

Mijn beste vriendin is een maand langer zwanger dan ik en heeft inmiddels al vier of vijf cursussen gedaan. Van een cursus borstvoeding geven tot een pufcursus. Ook volgt ze al vier maanden lang een cursus zwangerschapsyoga bij de yogaschool om de hoek. Ze weet zeker dat de oefeningen en ademhaling haar zullen helpen tijdens de bevalling. Prima voor haar natuurlijk, maar mij niet gezien. Ik heb geen cursus gedaan en ik ben ook niet van plan om in die laatste twee maanden nog een cursus te gaan doen.

Onvoorbereid bevallen

Als ik aan mijn omgeving vertel dat ik onvoorbereid mijn bevalling in wil gaan, dan verklaren ze mij voor gek. Ik heb niets gelezen over zwanger zijn of het krijgen van een baby en ik voel me daar goed bij. Ik heb daar namelijk zo mijn redenen voor. Als ik elk kwaaltje of gek gevoel op ga zoeken op internet, dan word ik daar juist alleen maar onrustig van. Nu laat ik het gewoon allemaal lekker op mij afkomen. Dat is voor mij veel fijner.

Op gevoel afgaan

Ik weet zeker dat het allemaal goed gaat komen. Ook al denken anderen soms van niet. Zeker mijn moeder en vriendinnen zien het allemaal somber in. Ik zie het allemaal wel. Ik weet zeker dat mijn gevoel me niet in de steek laat. Dat is toch het belangrijkste? Mijn meisje zit al zeven maanden in mijn buik en dat maakt onze band nu al zo sterk. Ik weet dan ook zeker dat ik na een paar dagen of weken wel voel of het goed is of niet. Zo niet, dan kan ik altijd nog een arts inschakelen. We zien het wel.”

Lieke (32) was in tranen door haar kraambezoek: ‘Ze negeerden mijn regel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme